„Peščani svojemu Gradu“


Utorak, 23. lipnja 2015.

U nedjelju 21.06.2015. u 18:00 sati u domu "Mladen Markač" u Đurđevcu održana je priredba "Peščani svojemu gradu" u sklopu "Picokijade 2015". U organizaciji su sudjelovali Mjesni odbor Peski, Udruga cimbalista Hrvatske, Udruga Žena Peski, Udruga SKUP Đurđevac i Udruga "Peski-Art Đurđevac".

Program priredbe organizirane uz pomoć Grada Đurđevca i Turističke zajednice Grada Đurđevca vodila je urednica i voditeljica „Podravskog radija“ Danijela Matkov Jurić , a u protokolarnom dijelu sudjelovali su Marijan Ružman, predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca i Mario Fuček, izvršni direktor „Picokijade 2015.“

Održana je likovna izložba „Muze iz pijeska“ na kojoj je izloženo 36 radova Udruga „Kloštranske palete“ i „Peski-Art Đurđevac“, kojoj je predgovor i osvrt dala magistrica muzeologije i kroatistike Kristina Peršić. Članovi Udruge „Peski-Art Đurđevac“; Đurđica Franjić, Franjo Mihočka, Petar Petrović, Zdravko Šabarić i Đuro Škurdija izradili su sliku "Đurđevečki peski" muralnih dimenzija 115 x 215 cm.

Kulturno umjetničko društvo „Podravec“ iz Kloštra Podravskog pod vodstvom voditeljice Anamarije Ružman izvelo je set podravskih napjeva, a već tradicionalno nastupila je i Udruga cimbalista Hrvatske, te pokazala umijeće izrade i sviranja cimbala.

Članovi Udruge SKUP Đurđevac prikazali su borbe mačevanja i prezentirali haramijske odore branitelja Grada iz turskog doba koje su sami izradili.
Učenica đurđevačke Gimnazije i članica KUD-a „Petar Preradović“, te prva pratilja najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji pozvala je mlade da se uključe u rad Kulturno umjetničkih društava i čuvaju tradicijsku baštinu svojega kraja.

U izlagačkom dijelu priredbe svoje umijeće i kreativnost pokazali su Ljubica Cestar, Pero Cik, Đurđica Franjić, Ivana Hadžija,Marica Lacković, Smiljka Lenhard, Rok Pintar, Nada Sedmak i Zorica Vidaković, a pokazana je i nedavna nagrada Grada Đurđevca Udruzi SKUP, Povelja grada Đurđevca.