Podravina svojem generalu: obilježena sedma obljetnica izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu


Subota, 16. studenoga 2019.

U Domu Mladen Markač u Đurđevcu na Peskima, održana je već tradicionalna manifestacija Podravina svojemu Generalu kojom je obilježena sedma obljetnica izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, a održana je u čast generala Mladena Markača koji je i osobno prisustvovao manifestaciji.

Manifestaciji su prisustvovali i gradonačelnik Hrvoje Janči, Ante Deur izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, savjetnik Predsjednice za branitelje, Dinko Tandara izaslanik i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja RH Tome Medveda, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, vojno-policijski kapelan vlč. Ozren Bizek, načelnik Općine DubravaTomislav Okroša, načelnik Općine Kloštar Podravski i predsjednik Savjeta za branitelje Koprivničko-križevačke županije Siniša Pavlović, predstavnici gospodarskog, kulturnog i političkog života, predstavnici medija, likovni stvaratelji koji su na Dan neovisnosti sudjelovali na likovnoj radionici i izradili likovne radove koji su u sklopu manifestacije izloženi, a koji će nakon izložbe biti donirani Općoj i veteranskoj bolnici Hrvatski ponos u Kninu, te brojni građani.

Manifestacijom se obilježava datum 16. studeni 2012. godine kada je na Međunarodnom sudu u Haagu donesena oslobađajuća presuda za hrvatske generale Mladena Markača i Antu Gotovinu. Cijeneći važnost tog datuma ne samo za hrvatske generale nego i za cijelu Hrvatsku te kako se taj važan datum i događaj ne bi zaboravio, grupa poštovatelja, prijatelja i sugrađana generala Mladena Markača pokrenula je prije sedam godina kulturnu manifestaciju  likovne radionice Peski-Art Đurđevac sa svečanom priredbom „Podravina svojemu generalu“ upravo u Đurđevcu, u kvartu Peski gdje je general Markač rođen i proveo djetinjstvo i mladost i gdje se rado vraća i dolazi.

U dvosatnom kulturno-umjetničkom programu nastupili su brojni izvođači: Zbor Matice umirovljenika Grada Đurđevca pod vodstvom Stjepana Škurdije, KUD „Petar Preradović“ i to ŽVS „Katarene“ s voditeljem Ivanom Benkom, starija dječja folklorna skupina s voditeljicom Monikom Rupčić i plesni par Lucija Lenardić i Dorian Rupčić koji su nedavno s koreografijom Kristine Benko Markovica osvojili prvo mjesto na manifestaciji „DRMEŠ-DA“. Zatim je nastupila đurđevačka glazbenica i pjesnikinja Marica Hasan te Duet „Bemian“ (Ankica i Miroslav Betlehem) iz Peteranca.

Nositelj organizacije obilježavanja obljetnice je udruga Peski-Art Đurđevac. Uz udrugu u organizaciji sudjeluju i mnogi pojedinci, udruge i ustanove -  Mjesni odbor Peski-Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca, Udruga žena Peski, Udruga udomitelja za djecu Osmijeh iz Đurđevca, Udruga Matice umirovljenika Grada Đurđevca, Etno kuće obitelji Karlovčan, Udruga žena Grada Đurđevca te mnogi pojedinci volonteri.

Pokrovitelji manifestacije i ove godine su bili: Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, Koprivničko-križevačka županija i Grad Đurđevac.