Podravski festival zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske


Ponedjeljak, 29. lipnja 2015.

Ove godine po prvi puta održan je cjelodnevni Podravski festival zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske „Podrafest“ u sklopu Picokijade, u subotu 27. lipnja, u organizaciji KUD-a Petar Preradović, LAG-a Podravina i TZ Grada Đurđevca.

U sajamskom djelu predstavljena su umijeća izrade Ivanečkog veza, priprema kolača „Rudarska greblica“ , slastice „Bregofska pita“, umijeće ukrašavanja uskršnjih jaja - pisanica u Podravini, predstavljanje opančarskog obrta Kruh Vuk i medičarskog obrta s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije, slikanje uljanim bojama na staklu u maniri naive „Hlebinske slikarske škole“, te umijeće izrade zlatoveza Istočne Slavonije.

U programskom djelu nastupili su KUD Petar Preradović iz Đurđevca, KUD Ivan Mustač-Kantor iz Svete Marije, KUD Oštrc iz Ruda za koji se vežu aktivnosti vezane uz oživljavanje rudarske tradicije mjesta, Udruga cimbalista Hrvatske koja je predstavila umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom Zagorju, gosti iz Latvije; folklorno-plesne grupe Rigava i Sidrabaine, te KUD Ante Zaninović Kaštel Kambelovac.