Postavljen klopotec: ovogodišnje Bartolovo proslavljeno u vinogradu obitelji Matočec


Ponedjeljak, 24. kolovoza 2020.

Tradicija nije prekinuta ni ove godine. U čast sv. Bartola vinskoga sveca, zaštitnika grožđa i vinograda đurđevački su vinogradari na njegov dan, na blagdan sv. Bartola u svojim vinogradima podigli klopoteca.

Najsvečanije i najveselije ipak  je bilo u Malom Kostanju, u vinogradu poznatog vinogradara i vinara Marijana Matočeca. On je od ovogodišnje Picokijade vlasnik i gradonačelnikova vina koje je okićeno zlatnom medaljom, a to je prema uhodanoj turističkoj tradiciji glavni razlog da se za Bartolovo u njegovu vinogradu na najvidljivije i najviše mjesto postavi klopotec.

Uz Turističku zajednicu grada Đurđevca  tradicionalno ga postavlja Udruga vinogradara i voćara Đurđevac, pa je to bio i jedan od razloga da su se svi njeni članovi okupili na svečanom činu podizanja klopoteca u vinogradu obitelji Matočec.

Brojnim đurđevačkim vinarima obratio se predsjednik Udruge vinogradara i voćara Đurđevac Marijanko Ređep koji se ovom prilikom zahvalio i Gradu Đurđevcu na tradicionalnoj kupnji klopoca za Bartolovo te domaćin Marijan Matočec.

Okupljene je pozdravio gradonačelnik Hrvoje Janči koji je svim vinogradarima čestitao dan Sv. Bartola i poželio da ove godine bude još više mošta i kvalitetnih vina.

-Podsjećam da je grad raspisao mjere za poticanje nabave strojeva, edukacija i sufinanciranje registracije vinara, sufinaciranje sudjelovanja na sajmovima, kao i natječaj za dodjelu oznake izvrsnosti Kvaliteta Podravina. Zahvaljujem se svim vinogradarima koji su u suradnji s Gradom asfaltirali vinogradarske puteve, no ostalo je još nekoliko neasfaltirani puteva i odvojaka koje želimo urediti i asfaltirati stoga molim vinogradare s tih područja da se uključe u sufinanciranje. Za kraj moram naglasiti da imamo odličnu suradnju s Udrugom vinogradara i voćara Đurđevac koja sudjeluje na svim manifestacijama u organizaciji grada i čiji članovi sudjelovanjem na izložbama prezentiraju naš grad i našu bogatu eno-gastronomsku ponudu- rekao je gradonačelnik.

Čestitkama se pridružio i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

-Podravina je jedno od najljepših područja u Lijepoj našoj. Smatram da je naša turistička ponuda bogatija, a piće i hrana bolji nego na Jadranu. Samo trebamo nastaviti raditi na promociji i jačanju naše ponude jer mi već imamo sve potrebno i vinogradarske ceste, brojne kušaonice, odličnu hranu i prekrasnu prirodu. Zahvaljujem se Udruzi i svim vinogradarima na dosadašnjoj suradnji i želim vam danas dobar provod- rekao je Lacković.

Ceremoniju postavljanja klopoca predvodio je Željko Kožarić- Mrvica, a Marijan Matočec pokazao se kao odličan domaćin pa je proslava Bartolova, uz lijepo vrijeme, dobru kapljicu, gastronomsku ponudu i dobru pjesmu potrajala do kasnih noćnih sati.

Foto: zvono.eu