Prezentacijom kulturne baštine Đurđevca obilježen Međunarodni dan muzeja


Petak, 19. svibnja 2017.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Muzeju Grada Đurđevca održala su se predavanja, video projekcije, degustacija i nagradne igre pod nazivom Ljepota zaštićene kulturne baštine.

Predavači su se osvrnuli na svu zaštićenu baštinu Đurđevca na koju svi stanovnici Grada Đurđevca i đurđevačke Podravine trebaju biti ponosni i odnositi se prema njoj s poštovanjem čuvajući ju od propadanja i zaborava.

Program predstavljanja zaštićene kulturne baštine započela je ravnateljica muzeja, Edita Janković Hapavel, a na kraju se osvrnula na samo obilježavanje Međunarodnog dana muzeja. Marijan Ružman se prisjetio 2008. godine kada je Grad Đurđevac dobio značajnu nagradu EDEN – Europske destinacije izvrsnosti dok je Mario Fuček iz Turističke zajednice Grada Đurđevca govorio o najpoznstijom đurđevačkoj manifestaciji Picokijadi. Zatim se ravnateljica muzeja osvrnula na revitalizaciju utvrde Stari grad, prikazavši okupljenima fotografije utvrde iz 1980-ih godina kako bi mogli usporediti njegovo stanje tada i kako on izgleda danas. Program je nastavila Tea Krnjak, kustosica iz muzeja, predstavivši zaštićene sakralne objekte s đurđevačkog područja. Uslijedio je i video uradak, koji je predstavio način izrade i sviranja cimbula. Program je završen predstavljanjem najmlađeg zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra – izrade pogače z oreji.

Na Međunarodni dan muzeja, osim prigodnih predavanja, mogao se razgledati i vidjeti stalni postav Donacije Ivana Lackovića Croate, kao i novootvoreni multimedijalni prostor Interpretacijskog centra Picokijade, koji oduševljava posjetitelje različitih uzrasta i koji pruža drugačiji i originalan doživljaj Legende o Picokima. Muzej Grada Đurđevca je ovaj dan muzeja obilježio u edukativnom stilu, predstavivši svojim sugrađanima bogatstvo koje ih okružuje.