Priče iz ladica Muzeja Grada Đurđevca: Jeste li znali?


Petak, 24. travnja 2020.

Jeste li znali?

Da su gotovo svi uradci, likovne dekoracijeunutar veže utvrde Stari grad plod mašte i suradnje Muzeja Grada Đurđevca i Osnovne škole Đurđevac.

Muzej Grada Đurđevca organizira i likovne radionice tokom godine koje su vezane uz određena kalendarska događanja ili izložbe u muzeju. Tako su osim već prije istaknutih ljetnih družionica, u muzeju bile održane i ostale radionice poput zimske na kojoj su polaznici učili o umjetniku Marcu Chagallu čija je izložba bila u galerijskim prostorima muzeja od studenog 2018. do ožujka 2019. godine; radionice s polaznicima Dječjeg vrtića Maslačak iz Đurđevca na kojoj su djeca upoznala s tradicijskim obrtima gledajući edukativne filmove o kovačima, užarima, bačvarima i medičarima. Da podsjetimo upravo zaslugom muzealaca zabilježeni su ti obrti video zapisom te autentičnom pričom majstora obrtnika. Kao takvi ostali su vrijedan materijal naše baštine za buduće generacije.

Nadalje, održane s radionice uoči Noći muzeja gdje su polaznici Dječjeg vrtića Maslačak crtali sove, zaštitni znak Noći muzeja; likovna radionica s učenicima Osnovne škole Đurđevac pod vodstvom učitelja Zorana Vidaković na kojoj su se izrađivale fašničke maske kojima smo ukrasili vežu utvrde Stari grad; likovna radionica Ususret Daliju s učenicima OŠ Đurđevac pod vodstvom učitelja Zorana Vidakovića na kojoj su se izrađivali pisanice s motivima sa slika Salvadora Dalija koje su se potom izvjesile u veži Starog grada.