Udruga Mali princ obilježila 20 godina svoga djelovanja


Petak, 16. ožujka 2018.

U prostorima Doma kulture u Đurđevcu Udruga Mali princ obilježila je 20 godina svoga djelovanja.

Na svečanosti se okupilo 300-tinjak gostiju, članova, roditelja, volontera i prijatelja Udruge. O razvoju i djelovanju Udruge govorila je predsjednica Udruge Kristinka Štefan.

- Sretan život za našu djecu - to je želja svakog roditelja, svake obitelji, no kad obitelj skrbi o djetetu s teškoćama, ovaj cilj je ponekad teže ostvariti. Svaka obitelj sama nastoji riješiti poteškoće s kojima se susreće, no lakše je ako uz sebe ima ljude sa sličnim problemima, razmišljanjima i strepnjama. To je bila misao vodilja roditelja djece s teškoćama koji su prije 20 godina osnovali ovu udrugu. Ubrzo nakon osnivanja Udruge osnovan je Klub Mali princ, čije je geslo: «Čovjek samo srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo. Mi roditelji djece s teškoćama ponosni smo na drugačiju ljestvicu vrednota. Zahvaljujući upravo svojoj djeci shvatili smo kako je toga malo uistinu važno  u ljudskom životu. Stoga ćemo i nadalje, kao i prethodnih 20 godina pomagati, kako djeci, tako i roditeljima, da lakše prihvate i da zajednički nose svoje ozbiljne probleme- istaknula je predsjednica udruge.

- Želja nam je i dalje razvijati udrugu usmjerenu prvenstveno prema deinstitucionalizaciji kako bi osobe s teškoćama živjele u svojoj socijalnoj okolini i ostvarivale svoja ljudska prava, jer život u obitelji je pravo svakoga od nas – zaključila je predsjednica.

O suradnji udruge s jedinicama lokalne uprave i samouprave govorili gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči i podpredsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Marijan Ružman. Ispred suradničkih organizacija skupu su se obratili ravnateljica Centra za socijalnu skrb Đurđevac Katarina Birta, ravnatelj Osnovne škole Đurđevac Danijel Domišljanović, ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac Martina Makar i predsjednica Udruge Srce Sv. Ivan Zelina Đurđa Penava.

- Svojim radom udruga transformira odnos građana prema osobama s invaliditetom na ulici i javnim mjestima, s ciljem izjednačavanja mogućnosti i prava s ostalim članovima društva. Udruga Mali princ u svojih 20 godina uspješno poboljšava kvalitetu života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji. Udruga redovito sudjeluje u svim aspektima društvenog života grada, te im ovim putem od srca čestitam na dosadašnjem radu i ovoj velikoj obljetnici. Zahvaljujem svima na dosadašnjoj suradnji i na svim projektima gdje smo partneri, a Grad će i nadalje biti spreman za pomoći- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Udruga je prvotno djelovala u prostoru Područne škole za djecu s teškoćama u razvoju te su se u 2016. godini preselili u novi prostor. Useljenjem u novi prostor stvoreni su preduvjeti za veći broj aktivnosti poput likovnih, glazbenih i lutarskih radionica, igara spretnosti i slično. Jedan dio radionica se provodio unutar prostorija udruge dok se drugi dio provodio uz suradnju s partnerima izvan prostorija udruge.

Tijekom 20 godina za rad udruge su zaslužni vanjski suradnici, zaposlenici udruge i mnogobrojni volonteri iz srednjih škola. Posljednjih godina djelovanja udruga prijavljuje mnoge projekte od kojih možemo istaknuti projekt Svi smo mi djeca i I ja to mogu.

U bogatom programu prepunom recitacija, igrokaza, plesova i pjesme u kojem su sudjelovali djeca s teškoćama i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama prezentiran je rad Udruge Mali princ i prijateljskih Udruga koje su uveličale ovu svečanost, i to Udruge Latice Koprivnica, Udruge Maslačak Križevci, Udruge Ludbreško sunce Ludbreg, Udruge Srce Sv. Ivan Zelina, Udruge Sunce Novi Marof, Udruge Korak dalje Daruvar i Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar.

I dalje ćemo se nastojati putem udruge boriti za prava osoba s intelektualnim teškoćama i za poštivanje njihova dostojanstva i zajednički se suočavati sa svim izazovima- složni su roditelji i članovi udruge.