Projekt Erasmus+ odveo naše gimnazijalce u Švedsku


Utorak, 7. veljače 2017.

S početkom veljače tim učenika i nastavnika Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca proveo je tjedan dana u švedskom gradu Bodenu u okviru provedbe Erasmus+ projekta IMAGINE, nakon što su i sami bili domaćini gostima iz Švedske u studenom.

Erasmus+ projekt IMAGINE projekt je koji promiče ljudska prava, toleranciju i jednakost, a u suradnji s đurđevačkom gimnazijom, koja je ujedno i koordinator projekta, provode ga i srednje škole iz Švedske, Italije, Španjolske, Francuske i Rumunjske. Upravo je škola iz švedskog grada Bodena bila domaćin prve kratkoročne razmjene učenika u okviru ovog projekta. U razmjeni je sudjelovalo 22 učenika iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Francuske i Rumunjske te 20 učenika iz domaćinske škole.

Tema projekta je bila ravnopravnost spolova i tom temom su se učenici intenzivno bavili tijekom razmjene. U tri mjeseca pripreme svi učenici su čitali knjigu Roxane Gay Bad Feminist, pogledali film Made in Dagenham, pogledali i kritički se osvrnuli na 5 govora na temu feminizma i jednakosti spolova, pripremili dvije pedagoške radionice za provedbu među vršnjacima, izradili digitalne postere o istaknutim ženama koje su doprinijele promicanju ženskih prava te pripremili prezentacije određenih nacionalnih zakona koji se bave ravnopravnošću spolova.

Učenici su također svojim vršnjacima iz projekta prezentirali nacionalne zakone vezane uz ravnopravnost spolova. Kroz ovaj projekt učenici su imali izvrsnu priliku saznati kako žive njihovi vršnjaci u drugim dijelovima svijeta i koja prava su im uskraćena.

S obzirom da su u projekt IMAGINE uključeni učenici glazbenog programa švedske škole, svi učenici i nastavnici sudionici su tijekom tjedna zajedno uvježbavali zborsku izvedbu himne projekta.

Uz sve što su naučili o ravnopravnosti spolova, sudionici ovog događanja upoznali su se i s švedskom kulturom i sustavom obrazovanja, a imali su prilike i kušati razne švedske specijalitete, zabaviti se, družiti, sklopiti trajna prijateljstva, te proširiti svoje vidike.