Projekt ‘Žene u Đurđevcu’


Petak, 6. ožujka 2015.

Ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac, Antonija Mandić, na današnoj je kavi sa medijima predstavila projekt Gradske knjižnice 'Žene u Đurđevcu'

Što je zajedničko Mari Matočec, Ceciliji Dokić, Tereziji Katušić, Pauli Landsky?

Sve su one rođene, živjele ili radile u Đurđevcu, a ostavile su veliki trag.

U mjesecu ožujku kada obilježavamo Međunarodni dan žena pokušat ćemo se prisjetiti svih onih žena koje su svojim radom, djelovanjem i postojanjem obilježile i zadužile Đurđevac.

Primalje, učiteljice, žene u vjeri, umjetnice, političarke ili jednostavno žene, domaćice i majke.

Dana 20. ožujka u 19,00 sati u zgradi Ina-e, večer ćemo posvetiti Ženama.

Uvodni dio o ženama, njihovom položaju danas, u društvu, te o emancipaciji prije emancipacije govorit će nam žene: prof. sociologije u Gimnaziji Duška Vergić i mr.sc. Martina Ferenčić, menadžerica u Podravci i predavačica na Visokoj školi tržišnih komunikacija Agora.

O ženama koje su obilježile Đurđevac istražuju: Vlado Miholek, Nikola Cik, Martin Mahović, Đuro Janči i Matija Vogrinčić.

Ovim projektom želimo upoznati javnost s možda manje poznatim detaljima o zaslužnim predstavnicama našeg društva. Naše  sugrađanke, osim što su kuhale, prale, čistile i odgajale, bile su i školovane, poznavale jezike, putovale, bile crkvene glavarice, vrsne umjetnice i vješte retoričarke, ali su sudjelovale i u prvom asfaltiranju kao i u gradnji crkve.

Večer će biti posvećena prošlosti, ali ne smijemo zaboraviti žene koje danas djeluju stoga ćemo predstaviti i spomenuti i današnje pripadnice društva koje aktivno djeluju u udrugama ili kućnim radinostima.

Gradska knjižnica u suradnji s našim zaljubljenicima u povijest te mladim i emancipiranim ženama priprema  tom prigodom i malu publikaciju koja će ostati kao dobar temelj za daljnja istraživanja.