Proslavljena 50.-ta obljetnica osnutka naše Gimnazije


Srijeda, 23. travnja 2014.

U Domu kulture u Đurđevcu je u utorak 22. travnja 2014. godine održana svečana proslava 50.-te obljetnice osnutka Gimnazije u Đurđevcu uz slikovnu i govornu prezentaciju razvoja gimnazije od 1963./1964. do danas.

Za glazbeno-scenski dio programa pobrinuli su se Djevojački zbora Gimnazije pod vodstvom Nikše Kasaša, recitatori iz I. razreda Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac izveli kratak recital iz „Elegija Sigismunda Ernušta“pod mentorstvom samog autora profesora Zdravka Seleša. Dramska skupina sastavljena od učenika prvog do četvrtog razreda izvela je komad „Smrtonosno ubojstvo“, pod vodstvom profesorice Anje Dragičević.

Na samom početku proslave skupu su se prigodnim govorima obratili ravnateljica Nevenka Lončar, prof. te gradonačelnik grada Đurđevca gosp. Željko Lacković, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal ,prof . i na kraju gđa Ankica Nježić, zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Istaknuto je da je đurđevačka gimnazija u tijeku svih ovih godina bila i ostala kvalitetna škola koja obrazuje buduće studente svih područja znanosti kako humanističkih tako i tehničkih i prirodoslovnih. Unatoč skromnih financijskih mogućnosti, u školi se realizira bogat školski kurikulum u kojem svatko od učenika može pronaći područje svojeg interesa i tu pokazati svu svoju kreativnost. Tako je naša đurđevačka gimnazija mjesto dobrih susreta, rada i izvrsnih rezultata što pokazuje vanjsko vrednovanje škole kroz rezultate učenika na državnoj maturi i natjecanjima te samovrednovanje rada škole koje daje smjer novim projektima i aktivnostima.

Gimnazijalci i njihovi profesori su se okušali i na međunarodnom planu provodeći Comenius projekt u suradnji s učenicima iz Rumunjske, Grčke, Turske, Francuske i Portugala pod nazivom „W.A.T.E.R.“, a u školi se također održava fakultativna nastava na njemačkom jeziku pod nazivom Deutsches Sprachdiplom te izborna nastava talijanskog jezika i informatike, filozofije i logike. Uz puno truda profesora i učenika ostvareni su ekološki projekti i projekti održivog razvoja (Zelena čistka, Eko-foto, Zajedno protiv pušenja), povijesni projekti (Šafran, Izrada makete Starog grada, Židovi u Đurđevcu), dani drugačije nastave (Zdravlje, Drava, I mi bismo u Europu, Gosti predavači, Moj trenutak inspiracije i mnogi drugi) učenička zadruga ZAJIK (izrada eko-sapuna i eko-vrećica, ručnih radova, božićnog nakita i pisanica), recitatorski (Prizivamo Frana), dramski (više od pet godina djelovanja sa po dvije predstave godišnje), građanski odgoj (projekt građanin, parlament mladih), rad Vijeća učenika (organizacija plesnjaka u školi, humanitarnih prodaja i dr.), vršnjačke podrške POINT (radionice u svrhu prevencije ovisnosti, borbe protiv nasilja) i još puno aktivnosti koje je teško u skraćenom obliku nabrojiti.

Govornici su istaknuli da je krajnje vrijeme da gimnazija u Đurđevcu dobije svoj prostor s obzirom na period od 50 godina podstanarstva. Grad Đurđevac i Koprivničko-križevačka županija će uložiti napor u ostvarenju tog plana do 2017. godine.

Najavljeno je i tiskanje ljetopisa škole na kojem rade mnogi profesori i nekadašnji i sadašnji učenici prikupljajući tekstove i fotografije. Ravnateljica je također potaknula inicijativu za osnivanjem alumni kluba đurđevačkih gimnazijalaca čija bi zadaća bila podrška i zajednički projekti sadašnjih i nekadašnjih učenika s ciljem unapređenja kvalitete.