Prvi dan školske godine preko 1300 djece i mladih na prometnicama: vozači polako i oprezno


Nedjelja, 3. rujna 2023.

U ponedjeljak, prvoga dana nove školske godine na prometnicama Grada Đurđevca biti će 1346 učenika. Među njima je 154 gimnazijalaca, 538 učenika srednje Strukovne škole i najviše, 654 najmlađih, osmoškolaca. Te brojke mladih na đurđevačkim ulicama koje vode do škola upozoravaju vozače na oprez. No, upozorenja su, prije početka nastavne godine, upućena i iz Grada Đurđevca i OŠ Đurđevac.

- Iznimno je bitno da vozači, ali i ostali sudionici prometa obrate pozornost na naše najmlađe sugrađane, posebice one koji po prvi puta sjedaju u školske klupe. Za njih 68 bit će to poseban doživljaj ne samo u novoj školskoj sredini. Oni postaju tada po prvi puta i sudionici u prometu, što nameće drugim sudionicima u prometu da obrate posebnu pozornost na njih. Posebnu pozornost vozači bi trebali usmjeriti na vožnju u blizini škole, vrtića i dječjih igrališta te smanjiti brzinu kretanja vozila, kako bi se moglo na vrijeme uočiti djecu koja se kreću nogostupom i u određenom trenutku pokušavaju prijeći ili već prelaze cestu - upozorio je gradonačelnik Hrvoje Janči i dodao da je siguran da će PP Đurđevac, kao i uvijek do sada, osigurati od prvoga dana školske godine dodatni policijski nadzor kod pješačkih prijelaza u užem središtu grada u vrijeme kada učenici dolaze u školu i odlaze iz škole.

Ravnatelj OŠ Đurđevac Danijel Domišljanović je zamolio također sve sudionike u prometu da oprezno i polako voze u zonama škola, a djelatnici njegove škole, kao i policija, nadzirat će autobuse kojima se organizirano prevoze djeca iz prigradskih naselja do škole.

Kako bi se prvašićima ukazala važnost korištenja reflektirajućih materijala u prometu, te kako bi oni bili što vidljivi vozačima, prvi dan na školskim klupama kao poklon dočekat će ih reflektirajući prsluci koje će koristiti na putu do škole i povratku svojim kućama.