Ruksak (pun) kulture: mladi izumitelji


Nedjelja, 19. studenoga 2017.

U Osnovnoj školi Grgura Karlovčana odrađen je prvi dio programa Ruksak (pun) kulture koji je organiziralo Ministarstvo kulture.

Odigrana je edukativna predstava Tko je to izumio? o hrvatskim izumiteljima i njihovim izumima, a nakon izvedbe održane su dvije radionice na temu izumitelja i njihovih izuma.

Ovom predstavom djeca na zabavan način uče o važnostima hrvatskih izuma, a predstava je uvrštena u program 3. Festivala neovisnih kazališta FEN u Opatiji.

Na radionicama nakon predstave učenici su aktivno sudjelovali u kreativnom stvaranju fabule na osnovu predložaka te su uživljavanjem u uloge izumitelja, njihovih najbližih suradnika i likova iz predstave dramatizirali nove prizore zamišljenog dramskog svijeta. Prepoznavali su dijelove ispričane fabule, imenovali uvod, zaplet, vrhunac i rasplet svake nove priče, mjesto i vrijeme radnje te redoslijed događaja. Raspravljali su o mogućim ishodima njihovih verzija priče i uloge poznatih izumitelja.

Cilj ovakvih radionica je razvijanje kazališne kulture, kreativnog i estetskog razvoja djece i mladih te njihova improvizacija i edukacija. Od niza dramskih igri i vježbi učenicima se najviše svidjela igra stvaranja atoma i molekula. Voditeljice radionice bile su Maja Sviben i Nina Horvat koje su bile oduševljene dječjim kreativnim stvaranjem i njihovom opuštenošću. Ovakvi kazališni programi doprinose cjelovitom razvoju osobnosti, iskustvenom učenju i osvještavanju problema s kojim se djeca i mladi susreću, stvaraju pozitivan odnos prema hrvatskoj kulturi i kulturnoj baštini te motiviraju učenike za sudjelovanje u dramskoj aktivnosti i kreativnom stvaralaštvu.

Učenici i djelatnici škole bili su oduševljeni predstavom i radionicama te su izrazili želju za još takvih kreativnih odgojno-obrazovnih programa u školi.