Naši gimnazijalci posjetili Francusku u sklopu Erasmus+ projekta IMAGINE


Ponedjeljak, 23. listopada 2017.

Novu školsku godinu i drugu godinu provođenja Erasmus+ projekta IMAGINE projektni tim đurđevačke gimnazije započeo je trećom kratkoročnom razmjenom učenika koja se ovog puta održala u Francuskoj u Dijonu, glavnom gradu pokrajine Burgundije.

Hrvatski tim su predstavljale učenice Lucija Lenardić, Tena Picek, Ena Rončević, Sara Rončević i Ema Vlahović te profesorice Irena Tišljar i Ana Huzjak.

Susretom u Lycée international Charles-de-Gaulle zaključen je četvrti modul projekta IMAGINE koji se bavi promocijom tolerancije, jednakosti i ljudskih prava. Četvrti modul fokusirao se na jednakost skupina smanjenih mogućnosti, s posebnim naglaskom na siromašne, pripadnike LGBTQ+ skupine, osobe s fizičkim invaliditetom ili mentalnim poteškoćama.

Tijekom tjedan dana provedenih u Dijonu, učenice hrvatskog tima su sa svojim vršnjacima iz Francuske, Španjolske, Švedske, Rumunjske i Italije provele šest pedagoških radionica čiji je cilj bio potaknuti empatiju spram skupina smanjenih mogućnosti te o njima nešto više naučiti. Svi sudionici su održali i prezentacije o zakonima u pojedinim zemljama koji štite skupine smanjenih mogućnosti te predstavili plakate o istaknutim pojedincima koji dolaze iz neke od navedenih skupina sa smanjenim mogućnostima. Učenici su također dobili priliku okušati se u para-sportu, košarci u kolicima, te volontirati dijeleći hranu korisnicima pučke kuhinje.

Svoje francusko iskustvo sudionici su zaokružili razgledom povijesne jezgre grada Dijona te druženjem sa svojim vršnjacima uz razne specijalitete francuske kuhinje.