Strukovna škola Đurđevac: sekcija za svemirsku tehnologiju Đurđevac dobila STEMI Hexapod robota


Ponedjeljak, 21. rujna 2020.

U Strukovnoj školi Đurđevac danas je izvršena primopredaja robota STEMI Hexapod koji će u svojim aktivnostima koristiti Sekcija za svemirsku tehnologiju Đurđevac. Pro-Ping Telekom prepoznao je djelovanje ove relativno mlade Sekcije te odlučio pomoći u radu iste donacijom ovog robota kojeg proizvodi domaća tvrtka STEMI iz Rijeke.

Sekcija za svemirsku tehnologiju – Đurđevac osnovana je 6. prosinca 2018. godine u Strukovnoj školi Đurđevac na inicijativu prof. dr. Slobodana Danka Bosanca iz Stručne udruge Jadranska aero-svemirska asocijacija i nastavnika Stevča Arsoskog iz Tehničke škole Sisak. U sekciju je trenutno učlanjeno sedam nastavnika i 20 učenika, a voditelj sekcije je Željko Brček.

Rad sekcije se odvija kao izvannastavna aktivnost u okviru školskog kurikuluma, a za rad s učenicima otvoren je e-kolegij Svemirska tehnologija na Carnetovom sustavu Loomen preko kojega učenici dobivaju dodatne edukacijske materijale, zadatke za rad i upute za aktivnosti. U okviru svojih aktivnosti na sekciji učenici su do sada izrađivali modele ionske lebdjelice, ionskog motora kao i prezentacije iz različitih tema vezanih uz svemirske tehnologije.

– Sekcija planira izraditi model svemirskog ispitnog vozila te model CanSat satelita. Oba projekta smo prijavili na natječaje Instituta za razvoj i inovativnost mladih – IRIM-a u okviru projekta Junior Engineer Academy (JEA) u hrvatskim srednjim školama i natječaj u okviru projekta Generacija NOW. STEMI Heexapod robot omogućit će pripremu učenika, razvoj preciznosti i motoričkih vještina te koncentraciju i strpljenje, za sadašnje i buduće projekte svemirskih robotskih vozila i satelita – izjavio je Željko Brček, voditelj Sekcije za svemirsku tehnologiju. STEMI Hexapod robot u ime sekcije preuzeo je voditelj sekcije Željko Brček, a uručio ga je Mario Pintar, voditelj marketinga Pro-Ping Telekoma.