U Đurđevcu je održan 19. Festival folklorne koreografije: okupili se najbolji koreografi


Nedjelja, 26. ožujka 2023.

Gradonačelnik Hrvoje Janči u subotu, 25. ožujka svečano je otvorio 19. Festival folklorne koreografije, koji je održan u Domu kulture u Đurđevcu. Gradonačelnik je poželio sreću svim sudionicima u natjecanju te im se ovom prilikom zahvalio jer svojim djelovanjem promiču i čuvaju našu bogatu kulturnu baštinu te ju prenose na mlađe naraštaje.

U punoj dvorani Doma kulture gledatelji su mogli uživati u bogatom folklornom programu, pjesmama i prekrasnim narodnim nošnjama.

Festival je organiziralo Hrvatsko društvo folklornih koreografa i voditelja uz podršku Ministarstva kulture i Grada Đurđevca. Riječ je o društvu koje okuplja najstručnije pojedince i stvaratelje te nastoji promovirati i podržati znanje i odgovornost prema hrvatskoj tradicijskoj kulturi i njezinoj scenskoj primjeni. Festival je po svojem konceptu jedinstven je u svijetu jer se svake godine održava u drugom gradu lijepe naše.

Festival je poznat po natjecateljskom karakteru, na kojem se natječu koreografi svojim scenskim ostvarenjima. Tako je u Đurđevcu, temeljem pristiglih prijava i odabirom od strane Selektora Društva predstavljeno 7 koreografija u izvedbi preko 200 folkloraša.

U ime domaćina i suorganizatora KUD-a Petar Preradović Đurđevac koreografkinja, a ujedno i voditeljica programa je bila Kristina Benko Markovica. Uz KUD Petar Preradović Đurđevac nastupili su još folklorni ansambl Koprivnica, KUD Sv. Ana Odranski Obrež, KUD Delovi, Novigrad Podravski, folklorni ansambl Zagreb Markovac, KUD Mak Trnovec Bartolovečki te Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Prigorec Markuševec.

Ovom prilikom je uručeno i priznanje Nadi Šešić za40 godina rada.

Nakon predstavljanja, ocjenjivački sud je izabrao i najbolje. Ove godine na Festivalu folklorne koreografije treće mjesto osvojio je Gordan Vrankovečki uz folklorni ansambl Zagreb Markovac, drugo mjesto koreograf Nina Šešić Mežnarić uz folklorni ansambl Koprivnica, a pobjedu je odnio Tihomir Kukulić uz KUD Mak Trnovec Bartolovečki.