U Đurđevcu svečanim proglašenjem pobjednika zatvoreno XXIX. državno natjecanje iz francuskog, španjolskog i talijanskog jezika


Četvrtak, 18. svibnja 2023.

U Domu kulture u Đurđevcu svečanim proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada, pohvalnica, zahvalnica i priznanja zatvoreno je XXIX. državno natjecanje iz francuskog, španjolskog i talijanskog jezika za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Svečanom zatvaranju prisustvovali su i brojni ugledni gosti i to veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj, veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj, veleposlanik Talijanske Republike, zamjenik veleposlanika Kraljevine Španjolske, ataše za kulturnu i jezičnu suradnju Francuskog instituta u Zagrebu, gospodin Benoît Le Devedec, ravnatelj Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu Gian Luca Borghese, predsjednica Državnog povjerenstva za francuski jezik profesorica Kristina Pirs, predsjednik Državnog povjerenstva za španjolski jezik profesor Lovro Sučić, predsjednica Državnog povjerenstva za talijanski jezik profesorica Ines Kelemen, župan Darko Koren, gradonačelnik Hrvoje Janči te članovi povjerenstava.

Program je pripremila profesorica talijanskog jezika Kristina Košćuk, a vodili su ga učenici škole domaćina Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac Ivano Milošević, Korina Jambrušić i Tamara Šimunic, koji su osvojili simpatije publike već u srijedu na svečanosti otvaranja natjecanja.

U ime organizatora natjecanja Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje te Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac, prigodne govore održali su ravnatelj Gimnazije Tomislav Ostojić, župan Darko Koren, gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči te predsjednik državnog povjerenstva za španjolski jezik profesor Lovro Sučić.

Učenice Ema Lovrak i Nika Ivandija svojim izvedbama pokazale su da učenici đurđevačke gimnazije imaju mnogostruke talente. Najsvečaniji dio programa, proglašenje pobjednika i dodjela nagrada, pohvalnica, zahvalnica i priznanja, započeo je prigodnim govorima veleposlanika, koji su potom zajedno s članovima državnog povjerenstva uručili pohvalnice i zahvalnice svim učenicima i njihovim mentorima, proglasili pobjednike i uručili nagrade koje su osigurala veleposlanstva i nekoliko institucija.

Za plesni i recitatorski intermezzo između proglašenja pobjednika iz triju jezika bile su zadužene članice sportske natjecateljske skupine plesnog kluba ,,Ritam” Đurđevac te učenica 3. razreda đurđevačke gimnazije Natalija Paro. Državno natjecanje zatvorio je gimnazijski školski bend Antares pod vodstvom profesorice Ivane Senjan.

Domaćin natjecanja, đurđevačka Gimnazija primila je brojne pohvale za sjajno gostoprimstvo i organizaciju svečanosti otvaranja i zatvaranja natjecanja.

Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac ovom prilikom zahvaljuje i dr.sc. Velimiru Piškorcu koji je kroz svoje predavanje „Đurđevečka jezična razglednica“, potkrijepljeno audio zapisima izvornih govornika, sudionike natjecanja upoznao s povijesnim razvojem našeg đurđevačkog jezičnog izričaja. Gimnazija se zahvaljuje i Agenciji za odgoj i obrazovanje na ukazanom povjerenju i časti prilikom odabira domaćina natjecanja kao i članovima triju povjerenstava za odličnu suradnju.

Ovom prilikom čestitamo svim sudionicima natjecanja na ostvarenim rezultatima.