U Muzeju Grada Đurđevca održana prva u nizu ljetnih družionica


Četvrtak, 8. srpnja 2021.

U Muzeju Grada Đurđevca održana je prva ljetna družionica i radionica. Tema ove radionice bila je Upoznajmo utvrdu Stari grad, gdje se učenicima prezentirala povijest o samoj utvrdi nakon čega su oni viđene elemente i dijelove utvrde prikazali na papiru olovkom, drvenim bojicama ili pastelom.

Polaznici radionice bili su učenici osnovne škole, koje su sa znatiželjom poslušali priču o povijesti našeg grada; ljudima, starim obrtima, utvrdi Stari grad, tadašnjim prirodnim obilježjima poput pješčane pustinje i močvare te, dakako, o neizostavnoj Legendi o Picokima. Saznavši sve što ih zanima, uz pokoje pitanje o stvarima koje nisu dosad čuli, s pregršt novih znanja i informacija prionuli su na kreativni zadatak. Stari grad je tako nacrtan okružen močvarom, pijetao, odnosno picok kako leti iz topa i spašava naš grad od osmanskih trupa, a  našla se tu i poculica, trifora, nadsvođen prozor te grb Sigismunda Ernuszta. Učenici su imali prilike i prolistati publikaciju Upoznajmo utvrdu Stari grad koju su po završetku radionice ponijeli svojim kućama.

Sljedeća družionica održat će se u srijedu 14. srpnja s početkom u 10 sati, na kojoj će se slikati cvjetni motivi s tradicijskih pregača.