U Muzeju Grada Đurđevca otvorena internacionalna izložba Hundertwaser – Hasegawa


Petak, 15. travnja 2022.

U Muzeju Grada Đurđevca svečano je otvorena internacionalna izložba Orijent i Okcident svjetski poznatih umjetnika Hundertwasera i Hasegawe iz privatne zbirke Richarda H. Mayera.

Riječ je o izložbi litografija, serigrafija, drvoreza, akvarela i mješovitih tehnika, posebnog izbora iz razdoblja stvaralaštva dvojice umjetnika u kojemu posjetitelji mogu vidjeti znakove stranih kultura, a izloženim radovima bit će prikazano kako su međusobno djelovala oba umjetnika 20. stoljeća i kako je taj utjecaj bio vidljiv u njihovim radovima.

Prisutnim gostima uvodno se obratila ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel. O samoj izložbi više je govorio profesor Krunoslav Kamenov, dok je svoj kratki osvrt o životu cijenjenih umjetnika dala đurđevačka književnica Božica Jelušić. Otvorenju je prisustvovao i dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak koji zahvalio muzeju i Gradu Đurđevcu na suradnji, a čiji studenti su izradili i luk postavljen ispred utvrde inspiriran umjetnosti Hundertwasera i Hasegawe.

Izložbu je službeno proglasio otvorenom gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči spomenuvši kako je Đurđevac postao kulturno središte Podravine te je ovo već peta internacionalna izložba postavljena u našem muzeju.

Inspirirani izložbom, ukrase u veži utvrde izradili su učenici OŠ Đurđevac pod mentorstvom nastavnika likovne kulture Zorana Vidakovića,  a za glazbeni dio večeri pobrinuo se Zagrebački kvartet pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH.

Izložba će biti otvorena sve do 30. listopada 2022. godine.