U Muzeju grada Đurđevca otvorena izložba “Slikomon”


Ponedjeljak, 18. svibnja 2015.

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja, u Muzeju Grada Đurđevca u petak 15. svibnja u 19:30, otvorena je izložba Slikomon.

Izložba je nastala u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, a na njoj izlaže dvadeset i pet autora; akademskih umjetnika i studenata s Odsjeka za restauriranje i konzerviranje umjetnina.

Naziv izložbe povezan je s rječju „rashomon“ – rashomon efekt je pojava gdje isti događaj različiti ljudi interpretiraju na različite načine. Na izložbi Slikomon izložene su kopije djela starih majstora i umjetničke interpretacije poznatih djela. Na taj način izložba tematizira i istražuje odnosne fenomene u relacijama original - ishodište  - kopija- interpretacija-aproprijacija, kako naglašava Danko Friščić, tvorac koncepta izložbe.

Edita Janković Hapavel, ravnateljica Muzeja, podsjetila je da je riječ o već trećoj suradnji Muzeja s Akademijom likovnih umjetnosti i kako je riječ o obostranom zadovoljstvu jer se tako mladim umjetnicima pruža prilika da izlažu svoja djela, u kojima đurđevačka publika može uživati, posebno zbog njihove mladenačke pozitivne i kreativne energije. Upravo takva suradnja u duhu je Međunarodnog dana muzeja čija je ovogodišnja tema «Muzeji za održivo društvo».

Uz Editu Janković Hapavel, ravnateljicu Muzeja i Danka Friščića, slikara i profesora na ALU, na otvorenju su govorili i mladi slikari Tina Bertović, Lara Kreš i Mislav Fleck, o procesu nastanka svojih djela, sve od inspiracije do same tehnologije.

Večer je uljepšao i akustični trio „Bad penny“ u kojem pjevaju i sviraju tri mlade djevojke iz Đurđevca: Sonja Domitrović, Dragana Gunjević i Sanja Bobovčan, koje su na večer otvorenja imale svoj koncert.

Izložba ostaje otvorena do 14. lipnja 2015.