U Muzeju Grada Đurđevca pred više od dvjesto nazočnih zatvoren 39. Susret likovnih stvaralaca i izložba Susreta


Utorak, 17. listopada 2023.

Preko 200 umjetnika i štovatelja likovne umjetnosti posjetilo je u nedjelju 15. rujna Muzej Grada Đurđevca prilikom svečanog zatvaranja izložbe likovnih radova 39. susreta likovnih stvaralaca u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Završena je tako velika izložba koju je u proteklih mjesec dana posjetilo više od tisuću posjetitelja iz raznih krajeve Hrvatske i inozemstva.

Na ovaj žirirani likovni natječaj pristiglo je 312 radova i to 283 rada iz 28 prijavljenih likovnih udruga i 29 radova samostalno prijavljenih autora. Članice povjerenstva Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i nezavisna kustosica te Aleksandra Goreta akademska slikarica, odabrale su ovogodišnje dobitnike nagrada i pohvalnica HSK, kao i radove za izložbu koji su bili izloženi u galerijskim prostorima Muzeja Grada Đurđevca.

Svečano zatvaranje pred impozantnim brojem prisutnih umjetnika iz gotovo svih krajeva lijepe naše obogatili su glazbeni zvuci violina u izvedbi Marte Cikoš i Marije Zalar uz pratnju i korepeticiju prof. Ive Blažev ispred Umjetničke škole Fortunat Pintarić. Uz moderatoricu, stručnu suradnicu za kazališnu, književnu i likovnu kulturu u HSK Martinu Brumen, publici su obratili i Edita Janković Hapavel, ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca istaknuvši kako je prostor muzeja posjetilo u terminu trajanja izložbe više od tisuću posjetitelja uz zahvalu što je muzej bio domaćin ovog 39. susreta te Martin Mahović, izaslanik gradonačelnika Grada Đurđevca Hrvoja Jančija, koji je nazočnima zaželio dobrodošlicu u grad materijalne i nematerijalne baštine.

U ime Koprivničko-križevačke županije obratila se i Verica Rupčić, predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova pozdravivši nazočne i istaknuvši važnost i visoku razinu amaterizma te podršku u daljnjem umjetničkom stvaralaštvu. Publici se obratila i Nada Šešić, predsjednica Zajednice KUU Koprivničko-križevačke županije.

Nagrađenim i pohvaljenim predana su priznanja i nagrade:

  • Nagrada za najuspješniju likovnu udrugu 2023. Dubrovačkoj udruzi likovnih umjetnika;
  • Nagrada za najuspješnije likovno djelo Mirku Markešiću iz udruge Peski art, nagrada za najuspješnije likovno djelo mladog autora Matiji Eršegu, nagrada za najuspješnije trodimenzionalno djelo Stjepanu Kerovcu iz Likovne udruge Donjeg međimurja-Prelog, Posebna nagrada povjerenstva za izvrsnost izvedbe kontinentalnog pejzaža, Željku Bečeju iz Udruge Peski-Art Đurđevac.

Pohvalnice HSK-a za umjetnička postignuća dodijeljene su:

  • Mariji Grabar, Brigiti Vitez, Ani Marasović, Gordani Petak, Anđelku Brkiću, Špiri Dmitroviću i Peri Topljaku.

Organizacijski odbora ovog susreta potpisuju: Edita Janković Hapavel, ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca, Zdravko Obradović, predsjednik Skupštine HSK-a, Nada Šešić, predsjednica Zajednice KUU Koprivničko-križevačke županije, Zrinka Roksandić, tajnica zajednice KUU Koprivničko-križevačke županije, Dejan Bukvačć, predsjednik Upravnog odbora HSK-a, dr.sc. Dražen Jelavić, tajnik HSK-a i Martina Brumen, stručna suradnica za kazališnu, književnu i likovnu kulturu HSK-u.

Materijalnu potporu pružili su Ministarstvo kulture i medija RH, Koprivničko-križevačka županija i Grada Đurđevac.

Susret likovnih staralaca završio je nakon dodijele nagrada, priznanja i zahvalnica razgledavanjem kulturno turističkih destinacija Đurđevca.