Projekt Iskrice: održana edukacija o epilepsiji i problemima s kojima se susreću osobe koje boluju od epilepsije


Utorak, 27. veljače 2018.

U Gradskoj knjižnici grada Đurđevca održano je predavanje na temu epilepsije koje je organizirano u sklopu projekta pomoćnika u nastavi UP.03.2.1.03.0002 „Iskrice“ u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 2.174.486,40 kuna, a iz sredstava Europskog socijalnog fonda osigurat će se iznos od 2.000.527,00 kuna, dok će preostali dio od 173.958,00 kuna osigurati Grad.

Cilj edukacije je pripremiti pomoćnike u nastavi na stručno ponašanje i što kvalitetniju pomoć učenicima s teškoćama u razvoju. Predavačica je bila profesorica biologije i kemije Irena Tišljar iz đurđevačke gimnazije koja je sudionicima objasnila kakva je zapravo bolest epilepsija, koji su njeni mogući uzroci i simptomi. Također, dala im je upute kako ublažiti ili čak spriječiti epileptički napadaj, kako postupiti u slučaju kada dijete ima napadaj, te prenijela vlastita iskustva u postupanju s osobom koja boluje od epilepsije.

Naglasak je stavila na rušenje predrasuda i destigmatizaciju osoba koje boluju od epilepsije, te na primjeru slavnih osoba koje su bolovale od epilepsije (Sokrat, I. Newton, E.A. Poe, A. Nobel, V. van Gogh...) objasnila kako epilepsija ne može spriječiti velika osobna dostignuća pojedinca.

Uz to, istaknula je važnost suradnje roditelja i učitelja kao ključni faktor za pravilnu i pravodobnu pomoć oboljeloj djeci.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020”.