Udruga Matice umirovljenika grada Đurđevca održala skupštinu: gradonačelnik Janči najavio uređenje i opremanje Centara za starije osobe i osobe s invaliditetom


Četvrtak, 30. srpnja 2020.

Na velikoj vanjskoj terasi Lovačkog doma Jelen u Mičetincu ovaj je tjedan održana izvještajna skupština Udruge Matice umirovljenika grada Đurđevca na kojoj je prisustvovao gradonačelnik Hrvoje Janči.

Sjednicu je otvorio predsjednik Udruge i predsjednik novoosnovane Zajednice udruga umirovljenika Koprivničko-križevačke županije Tomo Jozek koji je podnio Izvješće o radu kao i Program rada i Financijski plan za naredno razdoblje 2020. godine, koji su jednoglasno prihvaćeni.

Gradonačelnik Hrvoje Janči ovom prilikom najavio je i projekt uređenja zgrade Centra za osobe s invaliditetom i za starije osobe.

-Još prošle godine Gradsko društvo osoba s invaliditetom Đurđevac u suradnji s Gradom Đurđevcom prijavilo je projekt Centar za osobe s invaliditetom i starije osobe Đurđevac ukupne vrijednosti od oko 15 mil. kuna i to u prvim sekundama od otvaranja natječaja, te uskoro očekujemo potpis ugovora i prve radove. Grad Đurđevac je prepoznao potrebu za uslugom organiziranog stanovanja za one osobe s invaliditetom i za starije osobe koje imaju interes za ovakav oblik neovisnog života uz organiziranu stručnu i drugu podršku. Ovaj tip usluge trenutno ne postoji na području grada Đurđevca ni županije te bi predstavljao iznimno vrijednu novu socijalnu uslugu za ovu populaciju- rekao je gradonačelnik.

Projektom će se urediti dio zgrade Gradske uprave u centru grada kako bi ona bila pogodna za organizirano stanovanje. Tako će minimalno 30 osoba dobiti novi dom te će im se uz povremenu stručnu i drugu pomoć. Kroz projekt se planira organizirati poludnevni i cjelodnevni boravak, kako bi osobe s invaliditetom te osobe starije životne dobi koje će nastaviti život u svojim obiteljima na ovaj način dobile mogućnost kvalitetno provesti vrijeme uz brojne radionice i aktivnosti, čime će se zasigurno odgoditi trajni odlazak u dom. Usluga dnevnog boravka obuhvaća osiguran prijevoz, prehranu, rekreaciju, opću njegu, kreativno provođenje slobodnog vremena kroz kulturno-zabavne i sportske sadržaje, stjecanje novih vještina, neformalno druženje s drugim korisnicima te poslijepodnevni odmor.

Projektom se planira i nabava vozila prilagođenog osobama s invaliditetom koje će služiti korisnicima za prijevoz, i to onim korisnicima koji žive u okolnim mjestima i korisnicima iz Đurđevca koji žive u samačkim kućanstvima.

-Ovim projektom će se zasigurno pridonijeti povećanju kvalitete života osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi-zaključio je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Pozdravnim govorima i čestitkama obratili su se i predsjednik Županijske skupštine  Željko Pintar i tajnik Zajednice Udruga umirovljenika Ivan Labaš nakon čega je skupština završila u ugodnom druženju umirovljenika.