Udruga Peski- Art Đurđevac uručila donaciju likovnih radova Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana


Petak, 14. prosinca 2018.

Udruga Peski-Art Đurđevac uručila je likovne radove nastale na šestoj likovnoj radionici Peski-Art 2018.Đurđevac u sklopu projekta Podravina svojemu generalu Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana.

Primatelj donacije, Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana u holu bolnice organizirala je svečanost u sklopu koje je održan božićni koncert i svečanost primopredaje donacije likovnih radova. Svečanosti su prisustvovali i nazočnima se obratili general Mladen Markač u čiju čast se projekt i organizira, Jozo Katić  izaslanik ispred ministra hrvatskih branitelja RH Tome Medveda, te Marijan Ružman izaslanik gradonačelnika Grada Đurđevaca i potpredsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije.

Svečanosti su prisustvovali i domaćini, gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, zamjenik gardonačelnice Marijan Širac, ravnateljica bolnice gospođa Marina Major, brojni zaposlenici bolnice te članovi udruge Peski-Art Đurđevac. Predsjednik udruge Franjo Mihočka na početku svečanosti u svom govoru nazočnima je pojasnio provođenje projekta te ravnateljici Opće županjske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana  gospođi Marini Major predao Darovnicu kojim činom je predano 45 likovnih radova u trajno vlasništvo bolnici koja će ih primjereno koristiti i prezentirati i koji će uljepšavati radne i stacionarne prostore bolnice.

Udruga Peski-Art Đurđevac provodi ovaj jedinstveni  kulturni projekt likovne radionice sa svečanom priredbom i izložbom Podravina svojemu Generalu. Tim projektom obilježavaju se značajni datumi novije hrvatske povijesti, Dan neovisnosti i posebice dan donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu. Kako bi širili spoznaju o važnosti toga likovni radovi nastali na radionicama daruju se gradovima i ustanovama koji posebno cijene doprinos hrvatskih branitelja i generala Mladena Markača ili su i sami doprinosili hrvatskoj slobodi.

Nakon što su likovni radovi prijašnjih godina darovani Gradu Đurđevcu, u Zageb (Domu specijalne policije), u Lipik (Domu hrvatskih veterana) i prošle godine herojskom Gradu Vukovaru i Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, ove 2018. godine likovni radovi darovani su upravo u Pakrac s željom i vjerom da donirani likovni radovi prenesu vedrinu i ljubav kojom su stvarani u stacionarne i radne prostore bolnice.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su Gradski pjevački zbor Lipika i polaznici  Glazbene škole Pakrac. Nakon svečanosti predaje likovnih radova, članovi Udruge Peski-Art posjetili Muzej Grada Pakraca i razgledali izložbe Priče iz školskih klupa koja je priređena povodom 140 godina izgradnje prve škole u Pakracu, te zbirku opreme, dokumenata, fotografija i stvari  vezanih uz Domovinski rat.

Foto: Branko Novosel i Dražen Milenković