Udruga sv. Juraj već tradicionalno sudjelovala u Seljačkoj buni


Ponedjeljak, 13. veljače 2017.

Članovi  Udruge Sv. Jurja su protekli vikend bili sudionici velike zagorske manifestacije Seljačka buna u Donjoj Stubici na kojoj je sudjelovalo 20-ak povijesnih postrojbi iz Hrvatske i inozemstva.

Na poziv prijateljske udruge iz Donje Stubice Družba vitezova zlatnog kaleža, Đurđevačke haramije kao sastavnica plemićke vojske donijele su pobjedu plemićima i ugušili pobunu kmetova. Ovaj lijep događaj pred nekoliko tisuća gledatelja ovjekovječili su članovi foto kino kluba Picok Đurđevac: Karlo Dragica i Stjepan Mikuldaš.

Povijest se tako ponavlja svake godine kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za pravicu i to kao događaj koji svake godine posjeti sve više sudionika, a i posjetitelja. Riječ je o rekonstrukciji bitke kojom je dokrajčena znamenita Seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca, koja se zbila kod Stubičkih Toplica 1573. godine.

Uz glavnu bitku organiziran je i bogat kulturno-glazbeni program, glazbeni nastupi, srednjovjekovni sajam, radionice i igraonice, uz bogatu gastronomsku ponudu.