Javna tribina “Upoznavanje s programom Klub Mali princ i načinom uključivanja u isti”


Ponedjeljak, 7. srpnja 2014.

U prostorima Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Đurđevac u četvrtak, 03. srpnja 2014. godine održana je javna tribina s temom "Upoznavanje s programom Klub Mali princ i načinom uključivanja u isti". Ovaj program Udruge financira Ministarstvo socijalne politike i mladih kroz trogodišnji program "Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva". Javnoj tribini, osim roditelja korisnika i potencijalnih korisnika, nazočila je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Đurđevac Katarina Birta, koji je partner Udruzi u provođenju programa i predsjednica Udruge volontera Ruka u ruci Đurđevac Petra Sobota, koja je suradnik u provođenju programa.

Nakon prezentacije programa, koji je pripremila predsjednica Udruge Kristinka Štefan, nazočnima se obratila Katarina Birta, ističući prednosti uključivanja korisnika u program. Roditelji dosadašnjih korisnika poludnevnog boravka iznijeli su svoja iskustva ističući zadovoljstvo organizacijom poludnevnog boravka kao izvaninstitucionalnog oblika skrbi, dok su roditelji novih potencijalnih korisnika istaknuli svoje namjere za uključivanjem u program. Slijedilo je popunjavanje upitnika od strane roditelja. Svim prisutnim podijeljen je letak o Udruzi i programu, a dio letaka je predan djelatnicama Centra za socijalnu skrb Đurđevac kako bi ga tijekom godine dijelili potencijalnim korisnicima programa prilikom dolaska u Centar.

Naime, ove godine je Ministarstvo socijalne politike i mladih dodijelilo sredstva 92 udrugama osoba s invaliditetom za provedbu prve godine trogodišnjeg programa „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva“, a koje su na natječaju Ministarstva ocijenjene najvišim ocjenama. S područja Koprivničko-križevačke županije dobitnici su Udruga invalida Križevci i naša Udruga.

Udruga je na natječaj, u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Đurđevac, prijavila trogodišnji program Klub Mali princ namijenjen odraslim osobama s mentalnom retardacijom koje žive s obiteljima i nakon završene škole nisu uključeni ni u jedan oblik skrbi, te im se kroz provođenje poludnevnog boravka i klupskih aktivnosti nastoji poboljšati kvaliteta njihova života i života njihovih obitelji, smanjiti marginalizaciju u društvu, odnosno povećati uključenost u zajednicu.

Provođenje poludnevnog boravka i klupska druženja naša Udruga provodi već niz godina, a kroz odobravanje financijskih sredstava za naredno trogodišnje razdoblje odnosno za razdoblje od 01. lipnja 2014. do 31. svibnja 2017. godine omogućeno je Udruzi da može bolje planirati aktivnosti za trogodišnje razdoblje, jer kroz ovaj program i odobrenu institucionalnu podršku Nacionalne zaklade osigurana su sredstva za plaće zaposlenica Udruge, troškovi osnovne djelatnosti, materijala za aktivnosti i dijela prehrane korisnika.