Osnovana Udruga “Peski-Art Đurđevac”


Srijeda, 3. rujna 2014.

U Društvenom domu „Mladen Markač“ u đurđevačkom kvartu Peski 22. kolovoza 2014. godine osnovana je udruga „Peski-Art Đurđevac“. Logičan je to slijed događanja kao i  aktivnosti osoba koje su prošle godine pokrenule i organizirale vrlo uspješnu likovnu radionicu „Peski-Art Đurđevac“ te obilježavanje prve obljetnice izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, a posebno rođenom Peščanu i Đurđevčanu, počasnom građaninu Grada i Županije, generalu Mladenu Markaču. Kako je želja organizatora sukladna želji generala Markača da se taj važan datum za Republiku Hrvatsku i nadalje obilježava na ovaj način bilo je logično osnovati udrugu kako bi se okupljalo kreativne pojedince koji će nositi organizaciju i promovirati i podsjećati  na ove datume i događaje, a samim tim promovirati i ime svojega Grada kao i ime generala Mladena Markača.

Udruga je na svojoj osnivačkoj Skupštini donijela potrebne odluke o osnivanju,  te izabrala tijela upravljanja. Tako je za predsjednika Udruge izabran Franjo Mihočka, idejni začetnik ovih događanja, za dopredsjednika Zdravko Šabarić, a za tajnika Branko Cestar. U Upravni odbor pored navedene trojice izabrane su još Ivana Hadžija i Nada Sedmak, dok su u Nadzorni odbor izabrani Krešo Vujčić, Željka Mihočka i Zorica Vidaković, a za blagajnika Krunoslav Kranjec.

Kontakt podaci:

Udruga Peski Art, Đurđevac, Grkinska 4, 48350 Đurđevac, OIB 05900963566

Kontakt: franjo.mihocka@kc.t-com.hr; mob. 091 2779-474

Na osnivačkoj Skupštini donesen je i Statut udruge, a u njemu su zapisane slijedeće aktivnosti kojima će se udruga baviti:

- organiziranje kulturnih aktivnosti rada promicanja rada svojih članova – kreativnih pojedinaca te promicanje identiteta i imena Grada Đurđevca i njegovih stanovnika,

-  organiziranje likovnih radionica sukladno planovima i mogućnostima, a napose organiziranje Likovne radionice „Peski-Art Đurđevac“ koja će se održavati s namjerom obilježavanja i promicanja donošenja oslobađajuće presude i dana slobode za hrvatske generale zatočene u Haag-u, a posebno počasnog građanina grada Đurđevca generala Mladena Markača,

- organiziranje priredbi,izložbi, koncerata, književnih večeri, predavanja i sličnih akcija radi unapređenja znanja i promicanja svojih aktivnosti i aktivnosti građana grada Đurđevca

-  organiziranje raznih kulturnih radionica za članove i građane, a posebno za djecu i mlade radi ostvarivanja i poticanja kulturnih aktivnosti među građanima grada Đurđevca

- organiziranje aukcija umjetničkih djela u dobrotvorne i humanitarne svrhe

- održavanje kontakata i suradnje sa drugim srodnim udrugama u domovini i inozemstvu

- održavanje kontakata i suradnja sa drugim udrugama s područja grada Đurđevca

- organiziranje druženja radi poticanja kulturnog i umjetničkog stvaralaštva

- organiziranje usavršavanja članova Udruge kroz posjete galerijama, izložbama, koncertima i drugim kulturnim priredbama u domovini i inozemstvu.

-  očuvanje i promocija etnografske i kulturne baštine.

Novoosnovana Udruga kreće odmah sa aktivnostima i pripremama za organizaciju Likovne radionice „Peski-Art 2014. Đurđevac“ koja bi se po planu trebala održati na Dan neovisnosti 8. listopada, a plan je da se svake godine radionica održava na taj dan.

Ovim putem Udruga poziva sve kreativne pojedince kao i sve druge željne aktivnosti i rada na promociji spomenutih djelatnosti udruge da se priključe Udruzi i svoje slobodno vrijeme, znanje i energiju ulože na dobrobit svoje životne sredine.