Udruga “Ruka u ruci” – aktivnosti


Ponedjeljak, 2. prosinca 2013.

Udruga volontera "Ruka u ruci", odnosno njene članice mjesec studeni provele su veoma aktivno. U Gradskoj knjižnici Đurđevac u subotu 23. studenoga održale su Mentorsku radionicu pod nazivom "A što nakon srednje?", na kojoj su bili brojni članovi Udruge – sadašnji polaznici Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac te prijašnji polaznici, sadašnji studenti - i drugi predstavnici fakulteta koji su završili studij, a koji su izrazili želju za sudjelovanjem na ovoj radionici. Cilj radionice bio je stvaranja kontakata i razmjena informacija između članova koji su trenutno u srednjoj školi i žele nastaviti obrazovanje te studenata i mladih ljudi koji su nedavno završili studij. Radionica je od osnivanja Udruge ove godine održana po drugi puta.

Također, Udruga je održala u subotu, 30. studenoga u prostorima Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac Radionicu pripreme kolača u suradnji s Područnom školom Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac za djecu s teškoćama u razvoju i Strukovnom školom Đurđevac. Sudionici su bili članovi Udruge, učenici iz Područne škole za djecu s teškoćama u razvoju Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac i učenici iz Strukovne škole Đurđevac iz programa pomoćni kuhar i slastičar. Radionica se sastojala od socijalizacijskih igara, zajedničke pripreme kolača i druženja učenika srednjoškolskog programa, učenika Područne osnovne škole za djecu s teškoćama u razvoju te članova udruge volontera „Ruka u ruci“. Cilj ove radionice je upoznavanja dviju generacija učenika sa sličnim poteškoćama u razvoju, početka integracije osnovnoškolskih učenika u aktivnosti srednjoškolskih programa koje će vjerojatno i sami upisati, upoznavanje s prostorom u kojem se nastava održava te druženje s vršnjacima - volonterima Udruge volontera. Ova radionica je prilika za poticanje emocionalnog, kognitivnog, perceptivnog te socijalnog rasta i razvoja djece s poteškoćama u razvoju, za olakšavanje procesa integracije u društvo ostalih vršnjaka, razvijanje komunikativnih i društvenih vještina, podizanje samopouzdanja te pružanje prilike slobodnog izražavanja vlastitih ideja kroz igru, maštu, kreativnost i stvaralaštvo. Po završetku radionice, članovi Udruge volontera odnijeli su dio pripremljenih kolača u Dom za starije i nemoćne osobe Kralj, gdje su ostali na popodnevnom druženju. Radionica je već tradicionalno događanje koje Udruga volontera “Ruka u ruci” organizira od svog osnivanja.

Uz gore navedene aktivnosti u organizaciji Udruge volontera „Ruka u ruci“, članovi Udruge su sudjelovali i u izradi božićnih čestitki u Gradskoj knjižnici Đurđevac, te su u utorak, 03. prosinca sudjelovali na Okruglom stolu koji su organizirali suradnici iz Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Đurđevac, gdje su održali prezentaciju Udruge, te rekli nešto o aktivnostima Udruge i vlastitim iskustvima volontirajući u navedenoj suradničkoj udruzi.