Uokvirena prošlost: otvorena izložba starinskih polki Udruge žena grada Đurđevca


Petak, 9. lipnja 2023.

U prostoru Doma kulture u Đurđevcu održana je izložba starinskih polki pod nazivom Uokvirena prošlost, koju je organizirala Udruga žena grada Đurđevca.

Tom prilikom izloženo je 12 polki čija starost prelazi 100 godina.

Predsjednica Udruge Mirjana Mišulin iskazala je zadovoljstvo izloženim polkama, koje su članice same prikupile i pripadaju njihovom vlastitom nasljeđu.

Polke ili današnji nadstolnjaci su se najčešće radile zimi, a boja koja je prevladavala crvena, što je i karakteristično za podravske polke, a simbolizira radost i napredak. Tehnika izrade je vezenje ili tkanje, toledanje, šlinganje, kukičenje. U prekodravlju se polka naziva stoljnjička i imao je istu svrhu. Služio je za ukras na bijelom stolnjaku i pokrivanje hrane koja se sveti za Uskrs, a o njihovoj povijesti je govorila Anđela Lenhard Antolin.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Hrvoje Janči, koji je iskazao veliku zahvala svim članicama Udruge žena na trudu.

– Bitno je čuvati tradiciju i kulturu jer dok znamo odakle dolazimo, onda znamo koliko vrijedimo. Plan je otvaranje Etnografskog muzeja u prostoru Obrtničkog doma i siguran sam da ćemo u tome uspjeti jer svi ovi ljudi koji marljivo i vrijedno rade i čuvaju tradiciju, zaslužuju imati takav prostor – zaključio je gradonačelnik Janči.

U glazbenom dijelu programu prisutne su zabavili Marta Ređep i Lovro Rasinec.

Izložba ostaje otvorena do kraja ovogodišnje 55. Picokijade, a njezino otvorenje zapravo je početak bogatog programa koji nas očekuje za Picokijadu.

Foto: naslovna slika Podravski radio; foto galerija: djurdjevac.hr