ŽVS Đurđevčice predstavile Božićne napjeve Podravine


Subota, 11. prosinca 2021.

KUD Petar Preradović i ŽVS Đurđevčice uspješno nastavljaju priču o promociji glazbene Podravine u okviru kojeg su u Domu kulture Đurđevac, a u sklopu programa Advent u Đurđevcu predstavili novu publikaciju pod nazivom Božićni napjevi Podravine.

Cilj ove pjesmarice je na jednostavan, ali stručan način predstaviti božićne napjeve Podravine najširoj čitateljskoj publici. Ona je rezultat terenskog istraživanja i prikupljanja napjeva s područja Grada Đurđevca i okolice, a specifičnost ovog projekta je u tome što ne postoje notni zapisi pojedinih napjeva te je ovo vrlo vrijedan način spašavanja od zaborava.

Na samom početku u ime organizatora, ali i u ime KUD-a Petar Preradović svima se obratio predsjednik KUD-a Đuro Bobovčan, a u službenom djelu programa prisutnima su se obratile i profesorica glazbene umjetnosti Ivana Senjan te ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac, Bernarda Ferderber.

Kristina Benko Markovica, voditeljica ŽVS Đurđevčice zahvalila je svim vjernim pratiteljima na podršci, a posebno svojim članicama koje su dio pjesama iz pjesmarice otpjevale publici.

-Zadovoljna sam što smo se okupili u ovim uvjetima te samo iznimno sretna što je ova pjesmarica napokon ugledala svjetlo dana. Drago mi je čuti da i naši najmlađi pjevuše ove divne pjesme za koje nisu ni svjesni da su dio naše tradicije i kulturnog bogatstva što nam govori da one neće otići u zaborav - spomenula je Kristina Benko Markovica.

Podršku KUD-u je dao i gradonačelnik Hrvoje Janči koji je kratko pozdravio sve okupljene.

-Rijetki su gradovi koji u ovo adventsko vrijeme imaju nešto ovako posebno u svom programu. Ovo pokazuje da se može puno napraviti u vrijeme korone i u zabrani djelovanja te svemu onom što nas je pratilo zadnje dvije godine. Zahvaljujem se KUD-u i Kristini Benko Markovica na ovoj prekrasnoj pjesmarici jer sve ono što nije zapisano se vrlo lako izgubi i nestane, a na ovaj način će ove lijepe božićne skladbe ostati zapisane za buduće generacije - rekao je gradonačelnik Grada Đurđevca.