54. Picokijada: Spektakularni prikaz Legende o Picokima oduševio brojne posjetitelje


Nedjelja, 26. lipnja 2022.

Nešto prije ponoći ove zadnje lipanjske subote, Đurđevčani i njihovi gosti ponovo su ušli u legendu.

Stara Legenda koja živi u narodu Podravine gotovo pet stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima iz 16. stoljeća, kada je Osmanska prijetnja pokucala na pitomi i miroljubivi podravski kraj, sinoć je ponovno scenski uprizorena pod zidinama Staroga grada.

Središnji događaj Picokijade i godinama najveća turistička atrakcija Podravine, scenski spektakl Legenda o Picokima, održana je pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića, a u prikazu je sudjelovalo preko 350 sudionika.

Legendi je prethodila svečana povorka, a u povorci su uz gradonačelnika Đurđevca Hrvoja Jančija i predsjednika Gradskog vijeća Željka Lackovića sudjelovali i predsjednik RH Zoran Milanović državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, gradonačelnici iz cijele Hrvatske, načelnici susjednih općina, predstavnici sponzora te mnogi drugi.

Legenda je počela tradicionalnom predajom ključeva grada kapetanu Željku Kožariću, a uručio mu ih je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Predsjednik odbora ovogodišnje Picokijade, ujedno i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković ovom je prilikom rekao kako đurđevčani već tradicionalno ovaj zadnji vikend u lipnju daju sve od sebe.

– Legenda je naša povijest koja nas je svojim identitetom definirala. Cijenim sve one koji daju svoje slobodno vrijeme za manifestaciju, zahvaljujem svim pojedincima, udrugama, ali i sponzorima koji nas podupiru i pokroviteljima koji pokazuju da cijene naš trud – rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Željko Lacković te se posebno zahvalio predsjedniku Milanoviću na dolasku i uveličavanju ovogodišnje Legende, ali i svim gostima koji su došli da bi uveličali dan kada đurđevčani pokazuju svoje gostoprimstvo i karakter.

Gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči zaželio je dobrodošlicu svim uzvanicima, gostima i prijateljima grada Đurđevca. Zahvalio je svim sudionicima, sponzorima i pokroviteljima  Picokijade, te je pozvao sve da uživaju u još jednoj pobjedi i ulasku u Legendu.

– Naša manifestacija njeguje kulturu i baštinu, čuva materijalna i nematerijalna kulturna dobra, dio je europske povijesti, kulture i vrijednost. Đurđevac je četvrti grad po povlačenju EU sredstava. To je izuzetno bitno u dostizanju standarda spram ostatka Europe- rekao je gradonačelnik.

Predsjednik Zoran Milanović podsjetio je da je pred sedam godina svjedočio Legendi.

– Od tada nisam puno dolazio, sedam godina kasnije grad je ljepši i njegovaniji, to je ono što moje oko prolaznika u ovom lijepom podravskom mjestu može uočiti. Danas smo dio europskih država, a povijest nam je bila teška i puno ružnija i napornija nego što će ovo lijepo uprizorenje prikazati, hvala što ste mi omogućili da budem simbolički pokrovitelj, to mi je radost, nadam se ne i zadnji puta – rekao je predsjednik Milanović.

Godinama najveća turistička atrakcija Podravine i scenski spektakl Legenda o Picokima, po običaju je završio spektakularnim vatrometom u čast Legendi i ogromnim pljeskom posjetitelja koji su budno pratili tijek obrane grada.

Osmanlije su dugo opsjedali utvrdu Stari grad čekajući da nestane hrane, a iscrpljeni branitelji, poslušavši savjet stare Đurđevčanke, kao svoju posljednju nadu, iz topa ispališe jedinu preostalu hranu – pjetlića (picoka). Misleći da branitelji još dugo mogu izdržati opsadu, obeshrabreni Turci uz kletvu moćnog Ulama-bega, odustaju od opsade – tako stari đurđevački grad nikad nije bio osvojen! – A vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime Picoka dovijeka nosili! Picokima vas djeca zvala, a unuci vaši ostat će Picoki – uzviknuo je još jednom mudrošću poražen Ulama-beg, a riječi su to kojima je rođena Legenda.