Aglomeracija: na gradilištu vodospreme u Čepelovcu prezentiran najveći infrastrukturni projekt u gradu


Utorak, 6. prosinca 2022.

Danas je na gradilištu Vodospreme Čepelovac održana konferencija za medije povodom predstavljanja statusa radova na velikom infrastrukturnom projektu Izgradnja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete.

-U tijeku je izvođenje radova na području grada Đurđevca, ali i na području svih okolnih općina koje su partneri na projektu vrijednom 430,7 mil. kn. Radovi se trenutno odvijaju na čak 12 lokacija. Sama vodosprema Čepelovac ima zapremninu od 2500 m3, a vrijednost radova na vodospremi iznosi 14,6 mil. kn- rekao je Tomislav Kolarić, direktor Komunalija d.o.o. Đurđevac.

Izgradnjom vodovodne, ali i kanalizacijske mreže omogućit će se priključenje 11.300 stanovnika na sustav javne odvodnje i 9500 stanovnika na sustav javne vodoopskrbe, priključenjem na sustav odvodnje smanjit će se količina otpadnih voda te će se tako izravno utjecati na zaštitu okoliša i našeg vodonosnika koji je ne samo najveći u Hrvatskoj nego i u Europi.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković iskazao je zadovoljstvo dinamikom radova i suradnjom svih uključenih strana naglasivši da je privlačenje europskih sredstava u ovako velikom iznosu nužno da bi se podigla razina kvalitete života u ruralnim krajevima Hrvatske.

-Dovršeni su grubi građevinski radovi te se trenutno izvode radovi na postavljanju oplate za prostore gdje će biti buduća vodosprema. Izvršenje radova u financijskom smislu iznosi 28% na području Đurđevca te između 18 i 20% na području općine Kloštar Podravski- rekao je direktor Bistre Krešimir Habijanec.

Gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je kako je ovo najveći projekt na području grada Đurđevca i okolnih općina odnosno vodopskrbnog područja kojim upravljaju Komunalije i to ne samo po iznosu nego i po značaju, jer se realizacijom ostvaruje velik broj besplatnih priključaka.

-U pripremi su i male aglomercije koje se također financiraju EU sredstvima čime će se postići 100%-tna priključenost na sustav vodoopskrbe i gotovo 100%-tna na sustav odvodnje. Velika zahvala ide projektnom timu Komunalija, direktoru Kolariću, a posebna zahvala ide mojemu prethodniku  Željku Lackoviću i g. Vukmiriću koji podržava sve naše projekte od samoga početka. Oni su imali viziju da je izgradnja te osnovne i temeljne infrastrukture nužna da bi ljudi ostajali živjeti u ruralnom djelu- rekao je gradonačelnik.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić izrazio je zadovoljstvo dobrom suradnjom, angažiranosti i dobroj pripremi projekta.

-Želim iskoristiti ovu priliku da zahvalim gradonačelniku Jančiju, direktoru Kolariću i predsjedniku vijeća Lackoviću na njihovom angažmanu oko projekta jer u zadnjih pet godina nije prošao niti jedan mjesec da netko od njih nije došao u Hrvatske vode po pitanju projekta kako bi osigurali da je on što uspješniji- rekao je Vukmirić te se zahvalio svima u ime Generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića na svemu dobrom što je učinjeno za ovaj projekt i na potrošenim sredstvima, jer uostalom i Hrvatske vode žive od realizacije i povlačenja EU sredstava, zahvaljujući sredstvima koje je osigurala Vlada RH premijera Andreja Plenkovića.

Naglasio je i kako će mještani uskoro svjedočiti sasvim novom i ljepšem gradu te boljim uvjetima života što je pretpostavka i za gospodarski rast.

Predviđa se da će radovi trajati završiti do 2024., a projektom će biti obuhvaćena naselja: Đurđevac, Čepelovac, Budrovac, Ferdinandovac, Podravske Sesvete, Kloštar Podravski, Budančevica, Prugovac, Kozarevac, Virje, Šemovci, Hampovica, Delovi i Novigrad Podravski.

Projekt se sufinancira sredstvima iz Kohezijskog fonda u iznosu od  196.280.281,42 HRK (69,60 %) dok će se preostali dio osigurati iz nacionalnih sredstava (državnog proračuna, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave - Općina Ferdinandovac, Virje, Novigrad Podravski, Kloštar Podravski, Novo Virje te Grada Đurđevca).