Anđela Lenhard Antolin dobitnica nagrade za životno djelo


Petak, 18. ožujka 2016.

Vijećnici su na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca izglasali Anđelu Lenhard Antolin za dobitnicu javnog priznanja Nagrada za životno djelo. Gospođi Anđeli dodjeljuje se ovo javno priznanje za ostvarene uspjehe u dugogodišnjem novinarskom, humanitarnom i društvenom radu te radu na promicanju turističkih potencijala Đurđevca, đurđevačke Podravine i Koprivničko–križevačke županije.

Anđela Lenhard Antolin rođena je 1948. godine u Đurđevcu, gdje je završila gimnaziju.  Na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu završila je studij hrvatskog jezika i književnosti, a novinarstvo je diplomirala na Institutu za novinarstvo u Beogradu. Profesionalnu karijeru započela je u Radio Đurđevcu, u kojem je od prvog dana bila spiker, voditelj i novinar. Sedamdesetih godina radila je kao novinar-dopisnik u Glasu Podravine, a potom se vraća  u Radio Đurđevac kao prvi đurđevački profesionalni novinar. U dugogodišnjoj novinarskoj karijeri bila je glavni i odgovorni urednik Radio Đurđevca, direktor đurđevačkog Informativnog centra i Radio Đurđevca, a uz to član Hrvatskog novinarskog društva, suradnik i dopisnik Drugog programa Radio Zagreba, Prvog programa Hrvatskog radija, Večernjeg lista, Đurđevačkog vjesnika, Glasa Podravine, Vjesnika, a u Areni je 1985. godine objavila i serijal „Istinitih priča iz sudnice“.

Za vrijeme Domovinskog rata, Anđela Lenhard Antolin, bila je jedna od prvih u lancu na uspostavi radijskog informativnog prstena u nametnutoj informativnoj blokadi, a ujedno i jedna od posljednjih novinara koji je komunicirao sa Sinišom Glavaševićem. U isto vrijeme bila je autorica serije emisija „Poklon ljubavi“ koje su pokrenule đurđevačku Podravinu  na humanitarne akcije za branitelje, prognanike, invalide, ranjenike, a nakon rata za prikupljanje pomoći bolesnima i siromašnima. Dobitnica je profesionalne nagrade struke, prestižnog „Zlatnog mikrofona“ u kategoriji najboljih radijskih voditelja u Hrvatskoj, te urednica i voditeljica na  županijskom radiju Koprivnici. Čitavo to vrijeme je bila i dopisnica Večernjeg lista, te  Z1 televizije, Podravskog lista, Regionala i dr.

Autorica je knjige poezije na kajkavskom „Molitva po čkoma“, a suautorica je knjiga „Album Tomerlin“ „Liga protiv raka“ i „Lokalni radio Podravine“. Kao zagovornica promicanja podravske gastronomije, urednica je tri kuharice,  autorica  brojnih predgovora u knjigama i katalozima podravskih autora i slikara, a glasnogovornica je i aktivna u Ligi protiv raka Koprivničko-križevačke županije. Oslikava keramiku pučkom ornamentikom te preko samostalnih i skupnih izložbi u Zagrebu, Đurđevcu, Bjelovaru, Virju, Rastokama, Slatini, Koprivnici,  čuva i promiče tradicijsku baštinu podravskih žena.

U čitavom svojem novinarskom radu, Anđela Lenhard Antolin najponosnija je na svoj humanitarni rad, jer je u svojim emisijama animirala slušateljstvo i čitatelje, te sasvim konkretno organizirala prikupljanje najrazličitijih vidova pomoći za one kojima je pomoć bila najpotrebnija. Rezultat brojnih jednosatnih emisija, serijala „Dobro je činiti dobro“, „Torta ljubavi“, „Dar ljubavi“ i novinskih tekstova bila je izravna pomoć bolesnima, siromašnima, djeci, starima, ranjenicima, prognanicima i izbjeglicama. U brojnim humanitarnim akcijama, organiziranjem prodajnih izložbi, ručnih radova, prikupljanjem namještaja, opreme, hrane, Anđela Lenhard Antolin uz pomoć slušatelja i čitatelja, pomogla je brojnim obiteljima, pojedincima i ustanovama.

Na mnogobrojnim priredbama i manifestacijama u Đurđevcu i đurđevačkoj Podravini, te Koprivničko-križevačkoj županiji Anđela Lenhard Antolin je i danas voditeljica i moderatorica. Kao dugogodišnja članica Organizacijskog odbora Legende o Picokima, Anđela Lenhard Antolin je u ovoj najznačajnijoj turističkoj manifestaciji sudjelovala na razne načine, od samih njezinih početaka. Godine 2008. osmišljavanjem i svojim načinom prezentacije „Picokijade“ i Đurđevca kao Grada Picoka,  Anđela Lenhard Antolin uvelike je pomogla da Đurđevac i „Picokijada“ prvo postanu hrvatski pobjednici, a potom u Bordeauxu i dobiju prestižnu titulu Europske destinacije turističke izvrsnosti. I nakon dobivanja ove važne nagrade, nastavila je s promidžbom đurđevačkih turističkih potencijala i razvijanjem turističkog brenda Đurđevca, kroz novinske tekstove, radijske emisije te osobito zapaženim prezentacijama u Svetom Martinu na Muri, Bordeauxu, Opatiji, Zagrebu, New Yorku. Anđela Lenhard Antolin dobitnica je javnog priznanja Grada Đurđevca  Zlatna plaketa „Sveti Juraj“  te Zahvalnice Koprivničko-križevačke županije.