Autoputom do vinograda: nastavljeni radovi na asfaltiranju nerazvrstanih cesta i spojeva


Četvrtak, 11. lipnja 2020.

Nakon što je asfaltirana nerazvrstana ceste Mičetinac-Čepelovac koja prolazi kroz vinogradarske predjele, te akcija provedenih u suradnji s vlasnicima vinograda na spojnim odvojcima koji su također asfaltirani, preostali su dijelovi šljunčanih cesta koji nisu dobili asfalt, a vlasnici klijeti značajno su sudjelovali u sakupljanju financijskih sredstava.

Tako su ovih dana asfaltirani dijelovi u Pesjem Repu, te dio puta u Čepelovečkom bregu gdje će se u cilju razvoja eno infrastrukture na poznatoj Đurđevačkoj vinskoj cesti koja se dijelom preklapa i sa označenom biciklističkom Bilogorskom rutom, postaviti vinomat uz stazu za sve izletnike i bicikliste koji žele uživati u prirodnim ljepotama i u vinima naših vinara. Osim vinomata postavit će se i urediti jedno odmorište za bicikliste.

Vlasnicima se za njihov udio u financiranju izvršio obračun i umanjenje obveza za komunalnu naknadu i druga davanja prema Gradu kroz naredno razdoblje ovisno o iznosu sufinanciranja i visini mjesečnih obveza.

-Nastavljamo sa asfaltiranjem nerazvrstanih cesta i to nastojimo odraditi u suradnji s vlasnicima vinograda po pola, ta se mjera do sada pokazala najuspješnijom.Asfaltirani putevi su potaknuli naše vinogradare da razvijaju svoju ponudu, tako da bilježimo i povećan broj registriranih kušaonica, izletišta, ali i apartmana jer je upravo priroda naše bogatstvo koje u zadnje vrijeme privlači sve veći broj gostiju- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Razvoj infrastrukture je temelj za razvoj turizma. Mi se lagano, ali sigurno pozicioniramo kao jedna od poželjnih destinacija na kontinentalnom dijelu Hrvatske. Izgradnja prometnica je jedan od ključnih projekata za razvoj ovdašnjeg turizma. U tom pravcu želimo ići i dalje, cilj nam je i dalje asfaltirati svih 70-ak kilometara vinogradarskih cesta koje imamo na području Grada– rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Vinogradari su složni da se njihovo ulaganje u asfaltiranje višestruko isplatilo, te se sve češće i sami odlučuju i na ekološki prihvatljiviji prijevoz do svojih klijeti- biciklom.

Naše goričke puteve ne koriste samo brojni vinogradari i poljoprivrednici već i rekreativci, biciklisti, te zaljubljenici u prirodu.