Centar za starije osobe: predstavljen najveći socijalni projekt grada Đurđevca


Petak, 29. rujna 2023.

Na konferenciji za medije jučer je predstavljen najveći socijalni projekt Grada Đurđevca i đurđevačke Podravine, Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Đurđevac. Projekt se provodi u partnerstvu Grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije, a podršku mu je dalo i 8 okolnih općina koje su iskazale potrebu za ovakvim tipom smještaja i usluge za svoje stanovnike: općine Novo Virje, Podravske Sesvete, Virje, Gola, Molve, Ferdinandovac te Kalinovac i Novigrad Podravski.

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a bespovratna sredstva koje je Grad Đurđevac projektom pribavio iz europskih fondova iznose 6.138.429,00 EUR. Projektom je predviđeno opremanje ovog centra za pružanje usluga u zajednici s čak 122 kreveta za smještaj starijih osoba te pružanje izvaninstitucijskih usluga za  274 korisnika.

– U vrijeme kad je na listama čekanja ustanova za smještaj starijih i nemoćnih 2.600 osoba, od čega preko 2.000 samo u Domu za starije i nemoćne Koprivnica, najvećem u Županiji, pokazuje se značajan porast potrebe za takvom vrstom smještaja. Centar za starije osobe u Đurđevcu stoga dolazi u pravo vrijeme i značajno će doprinijeti zadovoljavanju smještajnih potreba starijih osoba, omogućiti njihov kvalitetniji život kao i život njihovih obitelji, rekao je gradonačelnik Janči i dodao da će se Centar uslugama i prostorom nadopunjavati s Centrom za osobe s invaliditetom.

– Đurđevac već dugo treba i čeka ovakav prostor. Uz brigu o vrtićarcima i osnovnoškolcima, Grad Đurđevac vodi brigu i o stanovnicima koji su čitav život u njega ulagali svoje doprinose i rad i sad im to vraćamo za njihovu mirnu i kvalitetnu starost, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković te pohvalio sve koji su sudjelovali u projektu, a posebno partnerstvo sa Županijom i okolnim općinama.

Budući da je Grad Đurđevac u projekt ušao s pripremljenom dokumentacijom i uređenim zemljištem u samom centru grada uz Dom zdravlja, projektiran je objekt doma koji će biti energetski neovisan, a time i financijski manje opterećen. Uz najavljeno sufinanciranje županije, grada i lokalnih zajednica, u njemu će smještaj i boravak biti po cijeni značajno nižoj od tržišne.

Pohvale i čestitke na projektu Centra, koji će se protezati na čak 3000 kvadratnih metara i koji bi trebao biti završen do kraja lipnja 2026. godine te na zajedništvu i partnerstvu, uputio je i župan Darko Koren. – Jedina smo županija koja sufinancira smještaj u domu, a nadam se da će ovakav koncept gradnje i smještaja prihvatiti i drugi u RH, zaključio je župan Koren, a u ime načelnika zainteresiranih općina, čestitke i pohvale je uputio i Vjekoslav Maletić, načelnik općine Ferdinandovac.

 

Naziv projekta: Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Đurđevac, NPOO.C4.3.R3-I4.01.0004

Naziv korisnika: Grad Đurđevac

Partner: Koprivničko-križevačka županija

Ukupna vrijednost projekta: 6.829.639,49 eura / 51.457.918,74 kuna

EU sufinanciranje projekta: 6.138.429,00 eura / 46.249.993,30 kuna

Razdoblje provedbe projekta: 2.10.2023. – 30.06.2026.