Dan ružičaste vrpce: Narcise građane upozoravale na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi izlječivost bila što veća


Subota, 6. listopada 2018.

Današnje sunčano prijepopodne brojni su građani iskoristili za šetnju Trgom sv. Jurja, a danas je obilježen i Dan ružičaste vrpce, humanitarna akcija kojom se ružičastom vrpcom simbolizira borba protiv raka dojke.

Dijeljenjem vrpca koje su znak i simbol sudjelovanja, solidarnosti i potpore bolesnim ženama nastoji se podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javnozdravstvenom problemu.  Humanitarnu akciju u Đurđevcu organizirala je i provela Udruga žena s bolestima dojke Narcise Đurđevac. Uz vrpce članice Udruge dijelile su i edukativne materijale o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije, dok je u velikom postotku izlječiva. U Hrvatskoj se godišnje kod 2500 žena otkrije rak dojke, a godišnje od raka dojke umire preko 900 žena. Za malu Hrvatsku to su velike brojke.Rak dojke prisutan je u svim zemljama ine poznaje nikakve dobne granice, a često ga se naziva i tihim ubojicem žena.

Članice Konjičkog kluba Đurđevački grničari na konjima su dojahale od Staroga grada do trga te podržale akciju. Najmlađi su bili oduševljeni konjima koji su dobili ružičaste ruže od krep papira.

Akciju su uz brojne građane svojim dolaskom podržali predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković, gradski vijećnici i pročelnica Ureda gradonačelnika Jadranka Švaco.

Prikupljena sredstva članice će iskoristiti za svoje radionice na kojima nastaju brojni kreativni uradci koji se kasnije prodaju na ovakvim humanitarnim akcijama, te za rad udruge.