Dan u znaku Legende o Picokima


Nedjelja, 2. srpnja 2017.

Nešto prije ponoći, prve srpanjske subote, Đurđevčani i njihovi gosti ponovo su ušli u legendu. Stara Legenda koja živi u narodu Podravine gotovo 5 stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima iz 16. stoljeća, kada je Osmanska prijetnja pokucala na pitomi i miroljubivi podravski kraj, i sinoć je scenski uprizorena pod zidinama Staroga grada. Središnji događaj Picokijade, godinama najveća turistička atrakcija Podravine, scenski spektakl Legenda o Picokima održana je pod redateljskom palicom đurđevčanina Zdravka Patačka.

Legendi je prethodila svečana povorka od Doma kulture do Starog grada, gdje je prije scenskog spektakla ovogodišnja Picokijada i svečano otvorena. Uz gradonačelnika Đurđevca Hrvoja Jančija, saborskog zastupnika Željka Lackovića u povorci su sudjelovali izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Mladen Markač, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, izaslanik predsjednika Hrvtskog sabora Damir Felak, župan Koprivničko-križevačke županije županije Darko Koren, gradonačelnici, načelnici susjednih općina, predstavnici sponzora te mnogi drugi. Spektakularni scenski prikaz zaokružen je vatrometom u čast Legende iznad Starog grada, te 3D mapping videom koji na nov i uzbudljiv način prikazuje legendu.

Svečanom otvorenju Picokijade i scenskom spektaklu Legenda o Picokima prethodio je dan prepun događaja, tako je već od jutarnjih sati započeo Đurđevečki sajam rukotvorina, koji su svi zainteresirani mogli posjetiti tijekom cijelog dana u Starogradskoj ulici. Ujedno se tijekom cijelog dana oko Starog grada, odvijao i prikaz srednjovjekovnog načina življenja i srednjovjekovne radionice Taborišče sv. Jurja, koji su upriličili članovi Udruge sv. Juraj i njihovi gosti. Djeca, ali i odrasli mogli su se okušati u streličarstvu, a najmlađi su se najviše zadržavali u lunaparku i kod životinja smještenih u domaćem ZOO-u.

U  dvorani Strukovne škole održana je već tradicionalna izložba domaćih starinskih kolača i ručnog rada Diganke, zlevanke i prkači koja je ove godine okupila čak 34 izlagača.

U popodnevnim satima posjetitelji su mogli degustirati pripremljeni fiš paprikaš na manifestaciji Picoki po ribaj. Dok su poslijepodnevni sati bili rezervirani za Mali Podrafest i Podrafest na kojem su prezentirana zaštićena nematerijalna kulturna dobra kroz gastro kutak, rukotvorine i nastupe.

Dan je završio glazbenom poslasticom, koncertom Ivana Zaka, pred mnogobrojnom publikom i obožavateljima na pozornici uz Stari grad.

Foto: FKK Picok- Željko Car, Marijan Slunjski, Mato Zeman, Zdravko Dragica, Viktorija Gašparić, Željko Smešnjak i Darko Šostarec