Dječji vrtić Maslačak Đurđevac od sada energetski neovisan: postavljeni solarni paneli


Četvrtak, 9. ožujka 2023.

Nakon što su postavljeni solarni paneli na zgradi Javne vatrogasne postrojbe u Đurđevcu te na dvorani Osnovne škole Đurđevac krenuli su i radovi na postavljanju solarnih panela na zgradi Dječjeg vrtića Maslačak u Đurđevcu.

Dječji vrtić Maslačak je u suradnji s Gradom Đurđevcom uspješno osigurao sredstva za izgradnju solarne elektrane snage 80 kwh. Vrijednost ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije na vrtiću iznosi oko 108 tis. eura  (814 tis. kn), a projekt sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu s oko 43,3 tis. eura (326  tis. kn).

Cilj projekta je proizvodnja vlastite električne energije kako bi vrtić u cijelosti bio energetski neovisan i kako bi za svoje potrebe koristio samo proizvedenu struju, posljedično će se smanjiti troškovi režija, ali i emisija stakleničkih plinova.

-Prijašnjim projektima i mjerama poput zamijene krovišta, zamijene stolarije, modernizacijom rasvjete, pripremom tople vode i podnim grijanjem već smo značajno energetski obnovili naš vrtić, a ovaj projekt je samo nadogradnja. Pripremljeni su i projekti energetske obnove svih područnih škola, a i na kompostani će se u narednim tjednima postavit solarne ploče. Plan nam je  da sve naše ustanove i tvrtke budu energetski učinkovitije i energetski neovisne što će biti od velikog značaja u ovo vrijeme kad rastu cijene energenata- dodao je gradonačelnik Hrvoje Janči.