Đurđevac: 22. Dani voća i slatki jesnski plodovi na Trg sv. Jurja privukli oko 51 izlagača i brojne posjetitelje


Subota, 17. listopada 2020.

Na Trgu sv. Jurja svečano su otvoreni Dana voća, najvažnija županijska manifestacija posvećene promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina te promicanju vrijednosti razvoja domaće proizvodnje, a ovogodišnji Dani voća okupili su oko 50-tak izlagača.

Lijep i sunčan dan okupio je veliki broj posjetitelja na izložbeno-prodajnom dijelu manifestacije koja je održana na Trgu svetog Jurja gdje su izlagači predstavili svoje voće, proizvode od voća, ali i kolače te ručne radove.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković pozdravio je okupljene i izrazio je zadovoljstvo što ova već tradicionalna, 22. po redu manifestacija svake godine okuplja sve više izlagača i posjetitelja.

-Želim dobrodošlicu svima u Đurđevac i pozdravljam vas u ime gradonačelnika Hrvoja Jančija i u ime Gradskog vijeća Grada Đurđevca. Pohvaljujem vrijedne izlagače, ali i sve one koji su sudjelovali u organizaciji ove tradicionalne manifestacije koje je po posjećenosti najvrjednija manifestacija ovog tipa u županiji. Svi se trebamo okrenuti prema domaćim i zdravim proizvodima i na taj način doprinijeti razvoju poljoprivrede, svi naši poljiprivrednici svoj kruh stvaraju vrijednim rukama pod otvorenim nebom 365 dana u godini i na ovaj jedan dan u godini svi mi imamo mogućnost vidjeti plodove njihovog rada i truda, njihov napredak i sve veći broj izlagača. Mislim da je ova 22. po redu manifestacija naše Podravsko - prigorske županije zaista vrijedna i mi smo ponosni što se upravo ona održava u srcu Podravine u našem lijepom Đurđevcu. Želim svima dobru zabavu uz bogati program i da svi danas kupimo nešto domaće- rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Pozdravne riječi uputio je zamjenik župana Ratimir Ljubić te je ove 22. Dane voća proglasio otvorenima.

Osim voća i voćnih proizvoda koje su prezentirani u okviru izložbeno-prodajnog dijela manifestacije, posjetitelji su imali prilike vidjeti tradicionalni način pečenja pekmeza i tradicijski prikaz pečenja rakije.

Grad Đurđevac je predstavio i projekt Podravinoteke preko kojeg se promoviraju domaći proizvodi i to putem oznake Kvaliteta Podravine. Svečano su dodijeljene i potvrde o isplati potpora male vrijednosti u poljoprivredi našim OPG-ovima koji su tokom godine podnijeli zahtjev. Odobreno ukupno 221.000,00 kuna bespovratnih potpora prema programu poticanja poljoprivrede, a potvrde im je uručio predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca.

Okupljene posjetitelje svojim su nastupima razveselili KUD Petar Preradović, Ženski vokalni sastav Đurđevčice, ŽSV Katarene i GS Gorbonuk.

Nakon kulturno-umjetničkog dijela, proglašeni su najljepše uređeni izlagački prostori koje je odabrao stručni žiriji. Prvo mjesto je osvojio štand OPG Lasić, drugo mjesto OPG Matica dok je treće mjesto osvojio štand OPG Kosec.

I ove godine izdan je katalog posvećen poljoprivrednim proizvođačima s područja županije koji se bave voćarstvom. U katalogu je predstavljeno njih 252 s njihovim kontakt podacima kako bi im se mogli javiti potencijali kupci i kupiti njihove proizvode na kućnom pragu.