Grad Đurđevac među prvima smanjuje plaće zaposlenicima, rasterećuje poduzetnike i donosi olakšica svojim građanima


Petak, 20. ožujka 2020.

Grad Đurđevac među prvima je u zemlji koji se odlučio na konkretne mjere štednje  kako bi u krizi nastaloj zbog korone mogli što više pomoći i olakšati svojim gospodarstvenicima i poduzetnicima.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči rekao je danas u eteru Podravskog radija kako se smanjuje osnovica za obračun plaća za 10 posto u Gradskoj upravi i svim ustanovama gdje je Grad osnivač te svim komunalnim tvrtkama gdje je osnivač Grad Đurđevac.Na taj način u proračunu će se uštedjeti po 200 tisuća kuna mjesečno, pa će za pomoć građanima i gospodarstvu ostati 600 tisuća kuna.

-Nakon analize pred nama je jedna odgovornost upravljanja cijelim sustavom jer Grad ima svoje ustanove i gradske tvrtke te je donesena odluka da se za sve zaposlenike koji ne rade, a ne rade zbog nastale situacije i obustave rada, primjerice vrtić koji radi samo dežurstvo za roditelje, oni će primati 70 posto plaće naredna tri mjeseca. Svi oni koji rade u sustavu, u Gradu, njima će se osnovica smanjiti za 10 posto. Rad u tvrtkama i u Gradu organiziran je u grupama, sve što se može raditi od kuće radi se od kuće. Postoje ljudi u sustavu koji rade bitne stvari za Grad, koji rade projekte za Grad, i njima će se smanjiti osnovica. Europski projekti nisu ugroženi, idu svojim tokom, radit će se ono što je nužno kako se ne bi stvorile dodatne štete i problemi. Moramo na vrijeme krenuti s ovakvim mjerama, pokazati da smo odgovorni. Većina mjera koje donosi država idu na teret jedinica lokalne samouprave i zato mi moramo biti odgovorni u poslovanju kako bi osigurali normalan rad i realizaciju– rekao je gradonačelnik Janči.

Cilj ovih mjera je osigurati dovoljno sredstava za funkcioniranje sustava i pomoć najugroženijima, a istovremeno ne ugroziti gradske projekte koji svi idu dalje kako je i planirano.

-Obrtnike, mikro i male poduzetnike na tri mjeseca ćemo osloboditi plaćanja komunalne naknade, a ugostitelje koji su morali zatvoriti svoje lokale oslobodit ćemo i poreza na potrošnju i  korištenja javne površine na tri mjeseca. Sve fizičke osobe, građani koji su direktno pogođeni ovom situacijom na način da su dobili otkaz, da im je smanjena plaća ili su na minimalcu, također će se na 3 mjeseca osloboditi plaćanja komunalne naknade kao i odvoza otpada i potrošnje vode- rekao je gradonačelnik te je napomenu kako će se zahtjevi za ove mjere izraditi i objaviti na službenim stranicama Grada nakon održane hitne sjednice Gradskog vijeća.

Saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković rekao je kako Vlada po uzoru na europske zemlje treba pod hitno razmisliti o naplati PDV-a po realizaciji i davanja pomoći poduzetnicima upravo preko PDV-a. – Takav potez odradile su sve zemlje EU-a.

Zbog solidarnosti smanjit će se bruto masa plaće za 10 posto i ta sredstva treba preusmjeriti onima koji su pogođeni situacijom. Prvi smo Grad koji je krenuo od sebe. Grad se odriče svojih prihoda, a dio prihoda mu se očekivano neće puniti radi mjera središnje države i zato smo reagirali na vrijeme – kazao je.

Podsjetimo da je Željko Lacković 2014. godine koji je u to vrijeme bio đurđevački gradonačelnik smanjio osnovicu plaća za 21 posto.

-Primanja u javnom sektoru moraju pratiti stanje u gospodarstvu – poručio je Lacković.