Prijavljen STEM projekt s ciljem promocije robotike, računarstva i programiranja


Petak, 4. lipnja 2021.

Zajednica tehničke kulture Đurđevac, u partnerstvu s Gradom Đurđevcom i Sveučilištem Sjever, ovaj je tjedan prijavila projekt Đurđevački STEM.

Projekt je prijavljen na raspisani natječaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a ukupna vrijednost projekta iznosi 3 milijuna kuna. Ako projekt bude odobren u cijelosti će se financirati od strane Nacionalne zaklade.

Ideja projekta Đurđevački STEM je razdoblju od 24 mjeseca djeci i mladima približiti pojam STEM područja znanosti, uključiti ih u cjeloživotno učenje te omogućiti da kroz sadržaje pronađu svoje područje interesa unutar STEM područja. Cilj je doprinijeti uključivanju djece i mladih u izvannastavne, a posljedično i srednjoškolske i visokoškolske STEM programe.

-Aktivnosti projekta obuhvaćaju cjelogodišnju školu robotike i programiranja u trajanju od rujna do lipnja, koju će polaziti 100 djece i mladih iz Đurđevca i okolice, svaki tjedan u trajanju od 2 sata, a za 640 djece s područja cijele Hrvatske djecu i mlade organizirat će se ljetna škola robotike i programiranja u trajanju od po 6 dana što će rezultirati s 3840 noćenja u hostelu. Trajanje ljetne škole je od lipnja do rujna, od ponedjeljka do subote, a kroz šest dana boravka u Đurđevcu, djeca i mladi će se upoznati s robotikom i programiranjem te primjenom teoretskih znanja u svakodnevnom životu za što će iz projekta biti osigurana potrebna oprema, dok će slobodno vrijeme biti ispunjeno aktivnostima za primjenu znanja iz područja biologije, kemije, fizike te sportskih aktivnosti - rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Projektom je planirano i održavanje 12 konferencija u svrhu približavanja STEM-a javnosti te podizanja svijesti o važnosti STEM-a i znanstvenim postignućima iz STEM područja.

Uredit će se STEM učionica i postaviti trajni postav inovativnih, interaktivnih STEM sadržaja u kojem će biti smješteni pokazni stolovi s touch screenom i humanoidni robot s interaktivnim sadržajima iz STEM područja. Humanoidni robot bit će prisutan i na radionicama robotike i biti dodatna vrijednost čitavome projektu te će kroz ovakvu inovativnu metodu podučavanja dodatno zainteresirati polaznike radionica.

Održat će se i 5 Dana znanosti kojima će se putem interaktivnih radionica, eksperimentalnih pokusa, natječaja za najbolju fotografiju i edukativnih predavanja popularizirati područje biologije, kemije, fizike, matematike i informatike za sve uzraste.

-Na taj način popularizirat će se područje STEM-a i promovirat će se robotika, računarstvo i programiranje u gradu Đurđevcu koji postaje regionalni centar u tom području. Isto tako, kroz partnerstvo sa Sveučilištem Sjever, unaprijedit će se suradnja organizacija civilnoga društva i odgojno-obrazovnih te visoko-obrazovnih institucija u području popularizacije STEM-a - zaključio je gradonačelnik.