Đurđevačke krovove krasi sve više pijetlova: postavljeno novih 14 stiliziranih pijetlova, Grad nastavlja sufinanciranje


Nedjelja, 6. prosinca 2020.

Pijetao, odnosno picok, simbol je grada Đurđevca što svi znamo iz Legende o Picokima i napada Osmanlija na utvrdu Stari grad.

Prema odluci o komunalnom redu koju su još prošle godine ugrađene brojne novine vezane uz uređenje i vizualni izgled grada, ugrađena je i jedna mjera koja obuhvaća upravo ovo najpoznatije obilježje Grada Đurđevca.

– Ova odredba odnosi se na vlasnike stambenih i poslovnih objekata na području Grada, a radi se o priznavanju troškova kupnje stiliziranog pijetla odnosno sljemenjaka, u iznosu od 300 kuna. Vlasnik mora podnijeti zahtjev u Grad te priložiti račun uz njega, a isplata se vrši nakon postavljanja istog. Do sada smo zaprimili i obradili 14 zahtjeva, što znači da na našim krovovima imamo novi 14 pijetlova – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te je dodao kako je upravo po ovoj, zapravo turističkoj mjeri Đurđevac već postao poznat.

Mnoge kuće na našem području već krasi ovakav stilizirani pijetao, pa tako i našu turističku kućicu koja se nalazi na Trgu sv. Jurja i vinogradarsku klijet u Ulici grada Vukovara.

-Imamo i nekoliko obitelji koje kombiniraju i koriste više naših mjera. Sve više zahtjeva pristiže i za mjeru sufinanciranja postave nove ograde na mjestu gdje je bila stara i opasna ograda, a također nam i dalje  dolaze zahtjevi za sufinanciranje rušenja starih kuća u kojima nitko godinama ne živi. Na taj način se u naseljima i gradu dobiva sve više novih gradilišta te se može primijetiti trend da na područje grad dolazi sve više mladih obitelji koje kupuju nekretnine ili se odlučuju na izgradnju potpuno nove obiteljske kuće- rekao je gradonačelnik.