Đurđevački vinogradari i vinari proslavili Vincekovo u Vinariji Cvekan


Nedjelja, 22. siječnja 2023.

Vinogradari i vinari ovog su vikenda u organizaciji Udruge vinogradara i voćara Đurđevac, Grada Đurđevca i Turističke zajednice obilježili Vincekovo, blagdan sv. Vinka koji je jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana.

Vincekovo označava početak vinorodne godine i drevni je običaj toga dana ići po prvi put u novoj godini u pohode vinogradu. Uz prigodni obred i glazbeni program posjetitelji su mogli uživati u mladim vinima i bogatoj gastro ponudi.

Za tu svečanu prigodu, vinogradari su se okupili u Vinariji Cvekan u Mičetincu, a uz voditelja ceremonijala Željka Kožarića- Mrvicu orezala se loza, objesili suhomesnati proizvodi, zalio trs svojim plodom - vinom i zazvao blagoslov za rodnu i plodnu novu vinogradarsku godinu.

Nazočnim vinogradarima i posjetiteljima obratio se predsjednik Udruge vinogradara i voćara Đurđevac Marijanko Ređep te svima zaželio da im nova vinorodna godina bude rodna uz zahvalu domaćinu Ivanu Cvekanu na gostoprimstvu.

Uz stotinjak članova domaće Udruge vinogradara na proslavi Vincekovog nazočili su i gradonačelnik Hrvoje Janči, predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković, brojni gosti, međaši i međašice.

-Drago mi je što smo ove godine uspjeli održati tradiciju unatoč snijegu koji ne prestaje padati. U suradnji s Udrugom vinograda i voćara Đurđevac radimo na zajedničkom projektu koji uključuje izgradnju novih prostora udruge gdje će svi naši vinari moći primati goste i izlagati svoja vina. Naš kraj je poznat po brojnim vinogradima, a naši vinari proizvode vrhunska vina svake godine i vjerujem da će tako biti i ove godine - rekao je gradonačelnik Janči te poželio svima uspješnu novu vinorodnu godinu.

Okupljeni su zajedno uz tamburaše nastavili uživati u druženju i domaćem ručku.