Đurđevčani i Grad Đurđevac uz Markuševec: sudjelovali na aukciji i donirali slike za akciju Slikari i kipari za Markuševec


Nedjelja, 5. srpnja 2020.

Nakon razornog potresa koji se dogodio 22. ožujka 2020. u Zagrebu sa epicentrom u Markuševcu pokrenuta je humanitarna akcija Slikari i kipari za Markuševec.

Markuševec je pretrpio najveću štetu te su brojni stanovnici ostali bez krova nad glavom jer se veliki broj kuća i stanova urušio.

Akciju su pokrenuli Đurđevčan sa markuševačkom adresom Romeo Carek i slikar Milan Stunja koji je često boravio na likovnim kolonijama "Kota 505-Čepelovečki breg". U sklopu humanitarne akcije održane su već dvije likovne kolonije  na kojima su se izrađivale slike za pomoć u obnovi porušenog Markuševca.

Humanitarnoj akciji pridružili su se i Grad Đurđevac te pojedini članovi udruge "Peski-Art Đurđevac" – Mirko Markešić, Ivan Rođak, Marija Stipan te Vesna Martinjak.

Grad Đurđevac je ovom prilikom za aukciju donirao sliku svog zaštitnika Sv. Jurja, te je sudjelovao na aukciji i kupio jednu sliku u vrijednosti 5.000,00 kuna.

Na aukciji putem Facebooka moglo se kupiti gotovo 300 likovnih radova koje su slikari i kipari poslali iz mnogih gradova Hrvatske te iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, a sav prihod od prodanih likovnih radova namijenjen je za popravak kuća Markuševčana stradalih u potresu.

Podsjećamo da je odmah nakon potresa Grad Đurđevac ponudio smještaj za 10 obitelji u Hotelu Picok u Đurđevcu te je Đurđevac među prvima poslao kamione građevinskog materijala koji su pomogli mnogima u obnovi njihovih domova.