Energetski neovisni: uspješno osigurano sufinanciranje izgradnje solarne elektrane na Osnovnoj školi Đurđevac


Petak, 26. kolovoza 2022.

Kako je već najavljeno u ponedjeljak će se održati 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Đurđevca na kojoj je većina točaka dnevnog reda povezana uz projekte za korištenje obnovljivih izvora energije, donošenja mjera štednji energije u svim gradskim ustanovama i tvrtkama, a sve kako bi spremno dočekali najavljeni porast cijene energenata.

-Grad Đurđevac je spreman nositi se s energetskom krizom, donosimo niz mjera uštede, te smo usmjereni zelenim i održivim projektima- rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković u najavi sjednice.

Osnovna škola Đurđevac je u suradnji s Gradom Đurđevcom uspješno osigurala sredstva za izgradnju solarne elektrane snage 72,9 kwh. Vrijednost ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije na osnovnoj školi iznosi oko 747 tis. kuna, a projekt će sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od oko 300 tis. kuna.

Projektom će se izgraditi fotonaponski paneli na krovu dvorane osnovne škole. Cilj projekta je povećanje proizvodnje energije kako bi škola u cijelosti bila energetski neovisna i koristila samo vlastitu proizvedenu struju, a posljedično će se smanjiti i emisija stakleničkih plinova.

-Prijašnjim projektima i mjerama poput zamijene krovišta, zamijene stolarije, modernizacijom rasvjete, pripremom tople vode i postavom vanjske energetski učinkovite ovojnice već smo značajno energetski obnovili našu školu, a ovaj projekt je samo nadogradnja i dodatna ušteda. Pripremljeni su i projekti energetske obnove svih područnih škola, a i na vrtiću i na JVP-u Đurđevac postavit će se solarne ploče kako bi naše ustanove bile energetski učinkovitije i energetski neovisne što je posebno značajno u ovo vrijeme kad rastu cijene energenata. Provođenju ovih mjera štednje i projektima pridružit će se i sve gradske tvrtke- dodao je gradonačelnik Janči.