Grad Đurđevac među prvima smanjio plaće zaposlenicima kako bi se pomoglo poduzetnicima i građanima, ali i osigurale plaće za one koji ne mogu raditi zbog zabrane


Četvrtak, 2. travnja 2020.

Grad Đurđevac među prvima je u zemlji koji se odlučio na konkretne mjere štednje  kako bi u krizi nastaloj zbog korone mogli što više pomoći i olakšati svojim gospodarstvenicima i poduzetnicima, a ove mjere usvojilo je i Gradsko vijeće Grada Đurđevca.

Gradonačelnik Hrvoje Janči ovaj je tjedan obišao sve gradske ustanove i tvrtke te je svim djelatnicima pobliže objasnio mjeru smanjenja plaća koja se odnosi na razdoblje od 3 mjeseca, nakon čega će se vratiti sva radnička prava i primanja koja su dostignuta do vremena prije smanjivanja plaća za 10%.

Smanjena je osnovica za obračun plaća za 10 posto u Gradskoj upravi i svim ustanovama gdje je Grad osnivač te svim komunalnim tvrtkama gdje je osnivač Grad Đurđevac. Na taj način u proračunu će se uštedjeti po 200 tisuća kuna mjesečno, pa će za pomoć građanima i gospodarstvu ostati 600 tisuća kuna.

-Nakon analize pred nama je jedna odgovornost upravljanja cijelim sustavom jer Grad ima svoje ustanove i gradske tvrtke te je donesena odluka da se za sve zaposlenike koji ne rade, a ne rade zbog nastale situacije i obustave rada, primjerice vrtić koji radi samo dežurstvo za roditelje, oni će primati 70 posto plaće naredna tri mjeseca. Svi oni koji rade u sustavu, u Gradu, njima će se osnovica smanjiti za 10 posto. Rad u tvrtkama i u Gradu organiziran je u grupama, sve što se može raditi od kuće radi se od kuće. Postoje ljudi u sustavu koji rade bitne stvari za Grad, koji rade projekte za Grad, i njima će se smanjiti osnovica. Europski projekti nisu ugroženi, idu svojim tokom, radit će se ono što je nužno kako se ne bi stvorile dodatne štete i problemi. Mi smo među prvim gradovima koji su krenuli s ovakvim mjerama. Većina mjera koje donosi država idu na teret jedinica lokalne samouprave i zato mi moramo biti odgovorni u poslovanju kako bi osigurali normalan rad i realizaciju– rekao je gradonačelnik Janči.

Cilj ovih mjera je osigurati dovoljno sredstava za funkcioniranje sustava i pomoć najugroženijima, a istovremeno ne ugroziti gradske projekte koji svi idu dalje kako je i planirano.

-Zbog solidarnosti smanjit će se bruto masa plaće za 10 posto i ta sredstva treba preusmjeriti onima koji su pogođeni situacijom. Grad smo koji je prvi. krenuo od sebe. Grad se odriče svojih prihoda, a dio prihoda mu se očekivano neće puniti radi mjera središnje države i zato smo reagirali na vrijeme – rekao je predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković.

Podsjetimo da je Željko Lacković 2014. godine koji je u to vrijeme bio đurđevački gradonačelnik smanjio osnovicu plaća za 21 posto.

-Primanja u javnom sektoru moraju pratiti stanje u gospodarstvu – poručio je Lacković.