Osigurana sredstva i u novom proračunu: Grad Đurđevac nastavlja sufinancirati obnovu starijih kuća, rušenje opasnih kuća te gradnju novih kuća


Subota, 12. prosinca 2020.

I dalje je u punom jeku rušenje starih, zapuštenih i opasnih objekata na području grada i prigradskih naselja, ograda, a ove godine već je izgrađeno 5 novih kuća na mjestima gdje su srušene stare kuće.

Mjera sufinanciranja rušenja starih, zapuštenih i opasnih objekata na području grada i prigradskih naselja koju je Grad Đurđevac kao takvu počeo provoditi sredinom 2016. godine, pokazala se vrlo učinkovitom te je do sada uklonjeno oko 110 ruševnih objekata, trenutno traju radovi na rušenju još dvije kuće dok se za njih 5 trenutno čeka rušenje.

Ove su mjere privukle veliki interes vlasnika za uklanjanje zapuštenih objekata zbog mogućnost sufinanciranja čime im se znatno smanjuju troškovi rušenja. Grad i dalje sufinancira rušenje stambenih objekata upisanih u Registar zapuštenih stambenih objekata na području Grada s iznosom od 7.500 kuna.

– Odobravanjem ovih sredstava cilj je potaknuti ljude da sruše kuće nepodobne za život, te da ograde svoju parcelu što je preduvjet. Najčešće su to opasne građevine u kojima najmanje pet godina nitko ne živi. Odluku smo prošle godine nadopunili, pa sad kada vlasnik sruši postojeći objekt i pristupi gradnji novog objekta na toj parceli odobrava mu se dodatni iznos od 25.000,00 kuna, a isplata se vrši nakon izgradnje temelja objekta. Sukladno Odluci o komunalnom doprinosu osobe koje grade kuće na mjestima srušenih zapuštenih objekata u potpunosti su oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa– rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Grad od prošle godine sufinancira i rušenje ograda koje graniče s javnim površinama, a sagrađene su od betona, cigle i drugih teških materijala te predstavljaju opasnu građevinu.

-S provođenjem svih mjera nastavljamo i dalje bez obzira na trenutnu situaciju s korona virusom, a i u novom proračunu osigurali smo značajna sredstva za sve ove mjere, ali i nove mjere koje ćemo donijeti već na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća. Izuzetno smo zadovoljni budući da se uklanjanjem ruševina zgrada te zapuštenih stambenih objekata prostor uređuje, dobiva na vrijednosti zemljišta, otvaraju se nova gradilišta za mlade obitelji koje traže pogodno mjesto za izgradnju kuće, a ujedno se uklanja potencijalna opasnost koju takve građevine predstavljaju za prolaznike. Dobili smo i brojne pohvale za uvođenje ovakve vrste sufinanciranja iz drugih gradova što je dokaz da je to dobar potez - rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te je dodao kako je za na najnoviju mjeru, obnovu obiteljskih kuća izgrađenih do 1980. godine do sada zaprimljeno 7 zahtjeva ukupne vrijednosti od 200.000,00 kuna.

-Mjerama smo značajno oživjeli i privukli gospodarska aktivnosti u grad, a vjerujemo da ćemo uspješno privući još više mladih obitelji da se dosele na naše područje- zaključio je predsjednik vijeća Željko Lacković.

Kroz ove mjere nastoji se uljepšati izgled grada i prigradskih naselja, te ovom prilikom još jednom pozivamo sve zainteresirane vlasnike koji žele obnoviti starije kuće, ukloniti stare ograde te zapuštene kuće ili graditi novu na parceli gdje je srušena stara kuća da prijave svoj interes na mail adresu: grad@djurdjevac.hr

Vlasnici ne moraju odmah po podnošenju zahtjeva u realizaciju radova već je rok za izvedbu radova do kraja godine. Sve informacije možete dobiti na broj 811-052.