Grad mirisnih lavanda, spremno 10.000 sadnica: Grad Đurđevac svakom kućanstvu poklanja dvije sadnice lavande


Srijeda, 23. rujna 2020.

Grad Đurđevac je još pred četiri godine pokrenuo projekt uređenja javnih površina sadnjom lavande koja je osim što je poznata po svojim ljekovitim svojstvima i mirisu, bitno je doprinijela bioraznolikosti na području grada, značajno je uljepšala naš grad te ostavlja dojam lijepo uređenog mjesta na sve prolaznike i goste koji posjete grad Đurđevac.

Pa tako posjetitelje na ulazu u grad Đurđevac dočekuju polja sa 10.000 mirisnih lavanda, a lavande su posađene i na javnim površinama u središtu grada. Sve lavande su uzgojene u đurđevačkom rasadniku, a dio sadnica za uzgoj darovale su i članice Klastera Lavendula.

Još 10.000 sadnica u rasadniku čeka jesenjsku sadnju, ali ovaj put nisu namijenjene samo za sadnju na javnim površinama već i za sadnju u dvorištima domaćinstava na području grada u cilju uređenja i uljepšavanja okućnica.

-Polja lavande izgledaju puno ljepše nego korov koji je do sada rastao na ulazu u grad. Uz postojeća polja prolazi oko 8000 automobila dnevno i želimo kod ljudi izazvati pozitivnu reakciju, da se okrenu i zapitaju što je ovo. Želimo da Grad bude prepoznatljiv po mirisnoj lavandi tako je stvorena ideja da se i svakom domaćinstvu s područja grada odobre dvije sadnice jednogodišnje lavande koje mogu podići u našem rasadniku bez naknade- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-S ovakvom podjelom krenuli smo još prošle godine, a sve sadnice lavande su bile podijeljene u vrlo kratkom roku jer su brojni građani pohrlili u rasadnik već prvi tjedan kako je organizirana podjela. I ova mjera se pokazala uspješnom jer već sada brojna dvorišta naših građana imaju svoje mirisne lavande- rekao je gradonačelnik.

Zainteresirani mogu podići sadnice od ponedjeljka, 28. rujna 2020. godine uz predočenje osobne iskaznice u rasadniku Komunalnih usluga Đurđevac d.o.o. sve do isteka zaliha svaki radni dan u vremenu od 8,00  do 15,00 sati, a subotom u vremenu od 8,00 do 13,00 sati.