Gradonačelnik Janči ugostio obitelj Bocak: udomiteljska obitelj koja više od 22 godine udomljava djecu


Četvrtak, 5. ožujka 2020.

Gradonačelnik Hrvoje Janči jučer je u svom uredu ugostio obitelj Bocak iz Đurđevca koja se već 22 godine bavi udomiteljstvom te je u tom razdoblju udomila 20-oro djece.

Obitelj Bocak također djeluje i u Udruzi udomitelja za djecu Osmijeh, a ovom prilikom gradonačelnik je ugostio i predsjednicu Udruge Dubravku Čordašev te udomitelja Ivana Palića koji su također do sada svoj dom otvorili mnogoj djeci.

Njihov rad i zalaganje prepoznalo je i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodijelivši Nedeljki Bocak Godišnju nagradu za izuzetne uspjehe u promicanju i obavljanju udomiteljstva, a obitelj Bocak je dobila i nagradu Ponos Hrvatske.

– Sve ove nagrade su veliko priznanje cijeloj našoj obitelji, ali i našoj Udruzi udomitelja za djecu Osmijeh Đurđevac – rekla je na početku razgovora gospođa Nedeljka. Kad im je kći otišla studirati kuća im je ostala prazna pa su svoja vrata nesebično otvorili djeci kojoj su obitelj i dom najpotrebniji.

–Većina djece dolazi iz disfunkcionalnih i razorenih obitelji, a nekoliko njih je imalo i poteškoće u razvoju. Naš zadatak je uvijek težak jer ih mi zapravo odgajamo od početka, učimo ih pravilnom ponašanju, pomažemo u pisanju zadaća, ali njihova sreća ipak nam je najljepša nagrada- naglasili su udomitelji

Podsjećamo da je u Hrvatskoj registrirano preko 1400 udomiteljskih obitelji za djecu u kojima živi više od dvije tisuće djece i mladih.

– Želio bih naglasiti da je Đurđevac odavno prepoznao važnost udomitelja koji nesebično daju svoje vrijeme, ljubav i dom djeci kojoj je to najpotrebitije kako bi im vratili osmijeh na lice. Ponosan sam na našu Udrugu i udomitelje stoga vam svima zajedno još jednom čestitam. U Đurđevcu je 30 udomiteljskih obitelji koje skrbe o 50-ak djece. U suradnji s Udrugom prijavili smo projekt Kuća Osmijeha u kojem se osigurava smještaj djece nakon 18-te godine tako da oni pronađu svoj životni put, zaposlenje, vlastiti smještaj- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

–Tokom godina narasla je svijest o tome da bez kvalitetnog sustava udomiteljstva nema ni zdravog društva. Zahvalni smo i Gradu Đurđevcu koji nam je pomogao u organizaciji 12. Susreta udomitelja Hrvatske, koji se održao prošle godine u utvrdi Stari grad, a prošao je na najbolji mogući način- rekla je predsjednica Udruge Dubravka Čordašev.