Gradonačelnik Janči: unatoč koroni nastavlja se s projektima i ulaganjem u podizanje standarda i kvalitete života na području grada


Subota, 19. rujna 2020.

U utvrdi Stari grad održana je 31. sjednica Gradskog vijeća Grada Đurđevca. Odmah na samom početku gradonačelnik Hrvoje Janči podnio je polugodišnje izvješće o svom radu.

– Prvih šest mjeseci ove godine obilježila je koronakriza. Bitno je da sve gradske tvrtke i ustanove posluju pozitivno, te plaćaju svoje dobavljače u roku. U prvih šest mjeseci bilo je osam završenih projekata u vrijednosti 14 milijuna kuna. Tu se ističe energetska obnova Doma kulture i rekonstrukcija nerazvrstane ceste Mičetinac – Čepelovac. Čak 21 europski projekt je u provedbi vrijednosti nešto veće od 90 milijuna kuna. Radi se o prirodnoj baštini, energetskoj obnovi zgrade MUP-a, razvoju infrastrukture poslovne zone, izgradnji dječjeg igrališta i dr. Osim tih projekata prijavljeni su i projekti nabave komunalnog vozila, izgradnja sortirnice i izgradnja kompostane. Kad se sve pogleda radi se o 44 projekata vrijednih 165 milijuna kuna, udio grada u tim projektima iznosi oko 22 milijuna kuna – rekao je gradonačelnik Janči.

-Najznačajniji rashodi su povezani upravo sa projektima za poboljšanje socijalnih uvjeta i standarda, osim gerontodomaćica koje  pomažu našim najstarijim sugrađanima, produženi boravak u vrtiću i školi, izgradnja zgrade Mali princ koja uskoro kreće, zbrinjavanje udomljene djece kroz projekt „Kuća osmijeha“, osigurana je besplatna prehrana za najpotrebitije učenike, obnovit će se i zgrada Gradske uprave u suradnji s Gradskim društvom osoba s invaliditetom grada Đurđevca u kojoj će se osigurati smještaj za 60 starijih osoba i osoba s invaliditetom. Grad je i partner na projektu Centra za socijalnu skrb iz kojeg će se izgraditi zgrada u dvorištu Centra za provedbu aktivnosti s djecom bez adekvatne roditeljske skrbi. Nastavljamo ulagati i u infrastrukturu, uredit će se okoliš oko zgrade Doma kulture, MUP-a, dogradit će se vrtić, uredit će se i izgraditi nove staze, te će se asfaltirati nerazvrstane ceste. Provodimo i projekt prirodne baštine vrijedan 22 mil. kn. Dakle do kraja godine čeka nas još jedno izazovno razdoblje - rekao je gradonačelnik.

U Gradu se priprema i veliki iskorak prema poduzetnicima koji žele raditi i razvijati djelatnost u Poduzetničkoj zoni A Sjever. Graditi će se hala koja će budućim poduzetnicima skratiti vrijeme izgradnje i rješavanja papirologije, a već je iskazan i interes od strane poduzetnika za istu.

-I dalje nastavljamo s provedbom EU projekata i prijavom na natječaje koji će se raspisivati iz EU fondova. Najveći udio u našem proračunu, kao i prošle godine čine upravo EU i nacionalna sredstva, a odnose se na udjele sufinancirane u projektima- naglasio je gradonačelnik Hrvoje Janči te je dodao kako se i dalje nastavlja pripremati projektna dokumentacija za brzu prijavu projekata na raspisane natječaje i brzo povlačenje sredstava.