Gradska knjižnica Đurđevac: projekt Knjiga vam kuca na vrata doživio procvat u korona vremenu


Ponedjeljak, 21. rujna 2020.

Na Gradskom vijeću jedna od točaka dnevnoga reda bilo je i polugodišnje financijsko izvješće o radu Gradske knjižnice Đurđevac koje je prezentirala ravnateljica knjižnice Bernarda Ferderber.

-Gradska knjižnica Đurđevac kulturno je i informacijsko središte Grada Đurđevca koja uvođenjem novih programa, projekata, metoda i strategija djelovanja preuzima jednu od središnjih uloga u kulturnom životu Grada Đurđevca. Knjižnica je i ove godine nastavila s provođenjem mnogobrojnih aktivnosti u koje redovito uključuje korisnike svih dobnih skupina, s posebnim naglaskom na socijalno isključene članove našeg društva koji su uključeni u čak 7 različitih programa koji se temelje upravo na njihovim socijalnim potrebama- uvodno je objasnila ravnateljica.

-Najnoviji program Knjiga vam kuca na vrata, gdje električnim biciklom koji smo dobili na korištenje od Grada Đurđevca dostavljamo knjige u domove starijih i nemoćnih osoba koje nemaju mogućnost dolaska u knjižnicu upravo je u ovo korona vrijeme doživio procvat  - broj korisnika se udvostručio, a kvalitetu ovog projekta prepoznali su i različiti mediji -  novine, web portali, ali i velike televizijske kuće koje su snimile i emitirale priloge o knjižnici i navedenom projektu i na taj način promovirale rad i djelovanje naše knjižnice diljem Hrvatske- naglasila je ravnateljica.

Knjižnica tijekom ljetnih mjeseci vrlo aktivno provodi program „Ljeto u knjižnici“ za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi koji je ove godine na ukupno 10 radionica okupio preko 350 djece od 3 do 14 godina starosti, a koja svoje ljetne praznike provode u gradu.

-Željela bih napomenuti da sve radionice, koje su se ove godine održale jubilarni 20. put, provode naši sugrađani volonteri – učitelji, sportaši, informatičari, likovni i glazbeni umjetnici -  koji djecu podučavaju sportskim aktivnostima poput nogometa, rukometa, orijentacijskog trčanja, rolanja, aerobika ili etno igara, s njima se likovno i glazbeno izražavaju, istražuju prirodu ili programiraju na radionicama robotike, a što je nama, knjižničarkama izvrstan pokazatelj koliko naša lokalna zajednica želi i voli biti uključena u rad i poslovanje naše Knjižnice- dodala je.

-U prvoj polovici ove godine učlanile smo 132 nova korisnika te sada broj učlanjenih korisnika iznosi 2634, a nakon detaljno provedene revizije knjižničnog fonda u 1. mjesecu knjižnica broji 55369 primjeraka knjižne i neknjižne građe. Svi navedeni programi, projekti, knjižnične usluge, kao i članstvo i dalje su besplatni što zasigurno pridonosi sve većoj zainteresiranosti sugrađana za naše programe i usluge te još većoj otvorenosti naše knjižnice prema javnosti- zaključila je ravnateljica.